7.7 C
Amsterdam
zaterdag, 20 oktober 2018

juli, 2016

De schilder getekend

meer

details

De auteur van de moderne stripbiografie is veel meer dan een biograaf of historicus: zijn of haar persoonlijke visie is essentieel. Zo ook in de recente reeks biografieën over beroemde Nederlandse kunstenaars als Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn en Jeroen Bosch. In deze kleurrijke tentoonstelling wordt een kijkje gegeven achter de schermen en een sneak preview gegeven van op handen zijnde biografieën over Warhol en Charles-François Daubigny.

Verstripte biografieën
Eind vorig jaar verscheen, in het kader van het Jeroen Bosch-jaar 2016, Jheronimus van meermaals bekroond stripauteur Marcel Ruijters: een eigenzinnige biografie van een van Nederlands beroemdste schilders. Deze graphic novel maakt deel uit van een recente reeks spraakmakende en in vele landen vertaalde biografieën over o.a. Rembrandt (Typex’ Rembrandt), Vincent van Gogh (Vincent, Barbara Stok), Edvard Munch (Munch, Steffen Kverneland) en Kurt Schwitters (Herr Merz, Lars Fiske).

Tekenaar, biograaf en historicus
Deze biografieën hebben onder meer met elkaar gemeen dat de persoonlijke visie van de maker duidelijk zichtbaar is: de tekenaar is evenzeer auteur als biograaf en historicus. In de tentoonstelling De schilder getekend in 37PKwordt dieper ingegaan op deze uiterst interessante ontwikkeling. Er wordt met onder meer originelen, schetsen en interviews uit de doeken gedaan welke specifieke voordelen én problemen een stripbiografie met zich meebrengt ten opzichte van een geschreven biografie, en in hoeverre bijvoorbeeld het kunstenaarsleven van de auteur zelf een rol speelde.

Werk in uitvoering
Ook wordt er werk in uitvoering getoond van op handen zijnde stripbiografieën door Typex (Andy Warhol), Robert van Raffe (Piet Mondriaan) en Luc Cromheecke ‎(Charles-François Daubigny).

tijd

Deze hele maand (juli)

locatie

Nederlands Stripmuseum

Westerhaven 71, Groningen

X

Wij gebruiken cookies op onze website.

Mogen wij u functionele en analytische cookies opdienen?