De mei-editie van de StripGlossy verscheen afgelopen week. Deze uitgave staat volledig in het teken van tachtig jaar bevrijding. Je ziet aan alles, zoals het Dick Bos-stripverhaal van Alfred Mazure over agent K22, dat er veel aandacht aan geschonken is om er iets unieks van te maken.
Door Bastiaan van Esch
Laten we beginnen met de cover. Deze is speciaal ontworpen door Roelof Wijtsma. Hij heeft een link met de Tweede Wereldoorlog, want zijn oom is vlak voor de bevrijding door uitputting omgekomen in een Duits concentratiekamp. De omslag is uitklapbaar en dubbel bedrukt op stevig papier. De voorzijde laat de ontlading van de bevrijding goed zien, maar eenmaal uitgeklapt krijg je een figuurlijke klap voor je kop. Erg goed gedaan.
Houthoudend papier
De rest van het magazine is op houthoudend papier gedrukt, vergelijkbaar met het drukwerk tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Voor een aantal stripverhalen uit deze publicatie komt dit bijzonder goed tot uiting. Dit alles is mogelijk gemaakt door 104 donateurs, waarvoor Margreet de Heer voor 37 gulle gevers een portret heeft getekend.
De vlucht van Nathan
In deze uitgave zitten wat mij betreft drie stripverhalen die ik uit wil lichten. De eerste is ‘De vlucht van Nathan’. Dit verhaal gaat over een jongen die werk verricht voor het verzet en wordt verraden. Zelfs nadat hij een NSB’er van de verdrinkingsdood heeft gered. Een spannend verhaal met uitstekende tekeningen, waarbij de sfeer goed gevangen wordt.
De bevrijding van Groningen
Het tweede verhaal dat ik onder de aandacht wil brengen gaat over de bevrijding van Groningen. De Canadezen dachten vlotjes door te stomen om ons land te bevrijden van de Duitse overheersing. Bij Groningen ging dat toch minder rap dan gedacht. Er was nog een significante weerstand en daarbij vielen ook nog vele doden te betreuren. Puntje van kritiek op dit korte verhaal is de redactionele slordigheid. Is het familie Sikkema of Schrikkema? De tekeningen zien er goed uit, alleen vraag ik me af of de kleding van de kleinzoon niet wat gedateerd is.
K22
Het meest unieke verhaal in dit magazine is de publicatie van het verhaal over agent K22. In deze editie wordt het Dick Bos-verhaal voorafgegaan door een uitstekend en uitgebreid dossier. Het verhaal van Alfred Mazure (MAZ) verscheen in de oorlog en werd razend populair. Je zou haast denken dat James Bond op dit stripfiguur is gebaseerd! Het gaat over een Nederlandse geheim agent die in het bezit moet komen van belangrijke papieren over een Duits wapen.
Broekzakformaat
Deze strip verscheen in kleine boekjes op zakformaat. In het begin viel de verkoop vies tegen en bleven er tienduizend exemplaren onverkocht op de plank liggen. Nadat besloten werd om de boekjes te verspreiden onder scholieren nam de verkoop ook een vlucht en werd de oplage naar 40.000 verhoogd.
Puik tekenwerk!
Ik ben onder de indruk van het tekenwerk. De grammaticale beheersing van de auteur zorgt voor de nodige vraagtekens. Al met al heb ik uitermate genoten van dit unieke oorlogsverhaal.
Lof
Voor de rest lezen alle artikelen aardig weg en blader je er met plezier doorheen. Ik heb weer een en ander opgestoken over de bevrijding van Nederland. Daarbij verdienen de makers van deze editie alle lof. Het geheel is opvallend compleet en onderhoudend. Dit in vergelijking met voorgaande edities waar ik een stuk minder over te spreken was.
StripGlossy 33
Uitgeverij: Personalia
100 pagina’s / softcover / € 12,50
Koop dit magazine in de boekhandel of online.