Chinese ambassadeur schenkt beeldje San Mao aan Stripcentrum

Chinese ambassadeur schenkt beeldje San Mao aan Stripcentrum

660
DELEN

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de Chinese stripheld San Mao heeft de Chinese ambassadeur in België, Qu Xing, een standbeeld van San Mao geschonken aan het Stripmuseum in Brussel. Het museum kondigde naar aanleiding van de inhuldiging van het standbeeld ook officieel aan dat het in de komende twee jaar een grote tentoonstelling zal organiseren over het Chinese stripverhaal.

San Mao werd in 1935 gecreëerd door Zhang Leping (1910-1992) en is een van de beroemdste stripfiguren van China. Het Chinese “san mao” betekent letterlijk “drie haren” en verwijst naar de haartooi van het jonge hoofdpersonage, dat in de jaren 30 en 40 (van de vorige eeuw) in armoede leeft in Shanghai. Zijn avonturen werden ook verwerkt tot films, tekenfilms en tv-reeksen.

Het Stripmuseum zegt erg vereerd te zijn met het bronzen standbeeld, dat een permanente plaats krijgt. Het beeld werd speciaal voor Brussel in China gemaakt en moet ook in de smaak vallen bij de vele Chinese toeristen die het museum bezoeken.

In 2014 was deze groep goed voor 3,6 procent van het totale aantal bezoekers. Alle teksten van de permanente tentoonstellingen van het museum zijn in het Chinees vertaald. Ondertussen reisden twee medewerkers van het Stripmuseum naar China om er na te gaan welke strips de Chinezen echt lezen. De nieuwe tentoonstelling moet een combinatie brengen van de Chinese verteltraditie en de eigentijdse beeldcreatie.