Het jaar loopt ten einde, de oliebollen mogen op tafel! We nemen je graag mee naar onze hoogtepunten in de strip van dit jaar. Geen grote woorden, geen pretenties, gewoon de Nederlandstalige stripboeken waar wij persoonlijk het meest van genoten hebben!
Door Martijn Douma, Bastiaan van Esch, Liselot Wolters en Thijs Franssen
2024 was weer een jaar met een grote hoeveelheid aan nieuwe stripboeken en graphic novels. Het niveau ervan komt steeds hoger te liggen. Stripauteurs vertonen een steeds grotere mate van professionaliteit, en dat zien we eraan af!
Gevolg
Een gevolg daarvan is dat het steeds lastiger wordt om uit zoveel geweldige boeken een top-5 samen te stellen. Hoe moet je in vredesnaam kiezen uit uitstekende stripboeken die gericht zijn op uiteenlopende doelgroepen, albums die een verscheidenheid aan thema’s kennen en strips die in meerdere genres onder te brengen zijn?
Jeroen
Het was voor ons als redactie een moeilijk jaar vanwege het overlijden van onze oprichter Jeroen. Hij wordt gemist en zijn stempel is nog steeds alom op Striptip.nl aanwezig.
Toppers
Naast dit verlies wisten we de redactie te versterken, en wel met toppers Liselot en Thijs! Het nieuwe jaar zien we dan ook vol vertrouwen tegemoet.
Namens de complete redactie van Striptip!:
Fijne Kerstdagen en een bijzonder mooi 2025!
…en nu snel door met onze jaarlijstjes!
Martijn Douma
1 – Lord of the Flies – Aimée de Jongh – Scratch Books
De verstripping van Lord of the Flies van William Goulding door Aimée de Jongh is voor mij hét stripboek van het jaar. Geweldig gedaan: de fraaie tekeningen, dito inkleuring, dialogen en actiescènes: alles klopt. Het contrast tussen de paradijselijke setting op een tropisch eiland en de gruwelijke dingen die de jongens elkaar aandoen kon haast niet groter zijn.
2 – De weg – Manu Larcenet – Dargaud
De weg volgt bij mij direct Lord of the Flies. Bijna een fotofinish! Manu Larcenet imponeert met zijn grafische stijl: de tekeningen en het verhaal kwamen keihard binnen. Ontzettend deprimerend, er is nauwelijks een sprankje hoop te vinden, maar o zo boeiend.
3 – Iemand om mee te praten – Grégory Panaccione – Lauwert Uitgeverij
Een heerlijk verhaal over de 35-jarige Samuel die zichzelf aan de telefoon krijgt, maar dan op 10-jarige leeftijd. Het maakte dat ik ook begon te peinzen over hoe dingen zijn gelopen, en of ik dingen anders zou doen met de kennis van nu.
4 – Mannenhuid – Hubert en Zanzim – Lauwert Uitgeverij
In de Middeleeuwen wordt jongedame Bianca uitgehuwelijkt aan Giovanni. Om hem beter te leren kennen trekt ze een mannenhuid aan, waardoor ze zich kan voordoen als Lorenzo en zodoende haar verloofde beter kan leren kennen. Het wordt een wilde rit, waarbij thema’s als feminisme, seksualiteit en onderdrukking en normen en waarden de revue passeren. Prachtig gelaagd sprookje!
5 – De Horde van de Tegenwind 1: ‘De kosmos is mijn slaapplaats’ – Éric Henninot – Silvester Strips
Een fraai staaltje world building door oorspronkelijke schrijver Alain Damasio, vakkundig verstript door Éric Henninot. Er is over alle details nagedacht, van deze wereld die is overgeleverd aan alle soorten wind. De tekeningen weten de onbarmhartige sfeer goed te vatten. Dit verhaal bleef nog dagen door mijn hoofd spoken.
Bastiaan van Esch
1 – Lord of the Flies – Aimée de Jongh – Scratch Books
Voor mij het absolute hoogtepunt van het jaar. Een waanzinnig uitgegeven graphic novel die het origineel zo trouw volgt, en dat met tekeningen die je van De Jongh mag verwachten en zelfs overtreffen, is een parel in mijn boekenkast. Nu alleen het boek nog een keer laten signeren om het helemaal af te maken.
2 – Dante’s Hel – Paul & Gaëtan Brizzi – Silvester Strips
Vlak voor de feestdagen las ik Dante’s Hel. Dit jaar zag ik veel voorbij komen, maar het tekenwerk uit deze verstripping is van een wonderlijke schoonheid.
3 – Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben, Fred Bernard en Benjamin Flao – Scratch!
In de zomervakantie las ik dit boek over het verborgen leven van bomen. Bomen communiceren. Het is leerzaam, vermakend en prachtig getekend.
4 – Wat vooraf ging – Hanco Kolk – Oogachtend
Kolk is in Nederland een grootheid. Met een voorwoord van Bart van Loo en allerlei bekende verhalen die allemaal al vele voorgangers hebben gehad. Hanco Kolk legt het uit met humor en subliem uitgewerkte tekeningen.
5 – Aldobrando – Gipi & Luigi Critone – Lauwert
Martijn gaf dit boek aan mij cadeau. Hij weet heel goed hoe hij mij kan verrassen. Een aandoenlijk verhaal over Aldobrando die een lange reis maakt. De tekeningen grijpen je bij de strot, zorgen voor kippenvel én geven je een aangenaam gevoel.
Liselot Wolters
1 – Jim– François Schuiten – Uitgeverij Daedalus
Sommige bladzijden zou je willen aaien, zo goed is de langharige, zwarte vacht van Jim getekend.
2 – Onderstroom – Ingrid Chabbert en Carole Maurel – Uitgeverij Daedalus
De soms woordeloze tekeningen vertellen dit indringende scenario op prachtige wijze.
3 – Stoker – Michaël Olbrechts – Uitgeverij Daedalus
Stoker verveelt geen moment!
4 – The Great Marc Evers – Ivo van Woerden en Gemma Pluim – Scratch!
Je kunt schrijven over een kind dat bepaalde handelingen eindeloos herhaalt, maar hetzelfde beeld bladzijden lang herhalen heeft een impact die je met woorden niet kunt bereiken.
5/1 – Lord of the Flies – Aimée de Jongh – Scratch!
In mijn boekenkast staat Lord of the Flies van Aimée de Jongh geduldig op me te wachten. En aangezien ik de komende dagen vrij ben, zou het zomaar kunnen dat deze veelgeprezen graphic novel alsnog mijn top 5 compleet maakt door de eerste plaats te veroveren.
Thijs Franssen
1 – Krasse Knarren 8: Voor de Galg en Rad – Paul Cauuet en Wilfrid Lupano – Dargaud
Voor het vieren van het 60-jarige jubileum van theatergroep ‘De Wolf in de Onderbroek’, komen de vrienden weer bijeen in het dorp van herkomst. Natuurlijk met de nodige vertraging. Het zou geen Krasse Knarren zijn als er niet weer allerlei sociaal en maatschappelijke problemen een rol gaan spelen. Zo geestig, zo goed verteld, zo geniaal in beeld gebracht!
2 – De weg – Manu Larcenet – Dargaud
Een apocalyptisch verhaal met overdonderende grafische kwaliteiten. Een verhaal met weinig tekst, maar het neemt je helemaal mee en laat je beduusd achter. Wat een intens boek.
3 – De Laatste Koningin – Jean-Marc Rochette – Concerto Books
Édouard Roux, verminkt in de Eerste Wereldoorlog, leeft anoniem in de stad tot beeldhouwster Jeanne hem een prothese geeft. Samen keren ze terug naar zijn bergachtige geboortestreek. Een indringend verhaal met prachtige tekeningen over menselijke relaties, milieuzorgen, maatschappij en liefde voor de natuur. Een boek dat je in één keer uitleest en daarna zeker nogmaals wilt lezen.
4 – Iemand om mee te praten – Grégory Panaccione – Lauwert Uitgeverij
De 35-jarige Samuel zit met zichzelf in de knoop, met herkenbare problemen. Een serieus verhaal met humor en geniale vondsten in zowel scenario als tekeningen.
5 – RIP 6: Eugène – Aan Alle Goede Dingen Komt een Einde – Julien Monier en Gaet’s – Microbe
Het laatste deel van een fantastische serie, waarin dezelfde gebeurtenissen steeds vanuit een ander personage worden verteld. De auteurs weten met elk boek weer te verrassen. Dit laatste boek geen uitzondering.
Tot slot: Dit jaar verschenen veel Robbedoes-albums, waaronder de integrale Hoop in bange dagen. Ik ben geen fan van integrale edities, maar Émile Bravo’s Robbedoes-spin-off is de beste in zijn soort. Deze uitgave is een mooie aanleiding om dit verhaal (opnieuw) te lezen!