Filmfanfare

Filmfanfare

594
DELEN

Vanmiddag neemt Willeke van Ammelrooy het eerste exemplaar van Filmfanfare in ontvangst. Deze officiële presentatie vindt plaats op de KunstStripBeurs in Utrecht. In dit imposante werk verbeelden eenenvijftig striptekenaars klassiekers uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Filmcriticus en filosoof Dana Linssen neemt ons aan de hand van de strips mee op ontdekkingstocht.

 

Staalkaart
De achterkant van het boek noemt Filmfanfare een staalkaart van de Nederlandse film én strip. Een uitstekende omschrijving. Wie zien telkens een dubbele pagina. Links het verhaal van Linssen, rechts de getekende interpretatie. Omdat ondanks het opvallend lange formaat, de ruimte met slechts een bladzijde toch beperkt is, moet de striptekenaar keuzes maken. En dat doet iedereen op zijn eigen manier.

 

Variatie
Kies je voor sfeer, een samenvatting of een beroemde passage? Soms wordt het verhaal in een enkele afbeelding gestopt. De een werkt keurig met strookjes, een ander heeft geen enkele rechte lijn gebruikt… Intrigerend om te zien op hoeveel manieren een verhaal verteld kan worden. En dat iedere kunstenaar een andere stijl en kleurenpalet hanteert. De variatie is enorm. Natuurlijk: er zit een enkele pagina tussen die iets minder geslaagd is. Maar blad na blad verrast Filmfanfare met uiterst geraffineerde kunstwerkjes. Milan Hulsing grijpt je onmiddellijk vast met ogenschijnlijk nonchalante streken. Dilys de Jong maakte van haar titel, Van de koele meren des doods, een popart die je zo aan de muur hangt. De gruwelijke inhoud ontdek je pas na veel kijken. En toch laat je hem lekker hangen. Net als De Lift door Aimée de Jongh, Spetters van die kale met dat sikje. En.en.en…!

 

Chapeau
Ben je algemeen geïnteresseerd in de Nederlandse cultuur? Of juist een hartstochtelijk liefhebber? Haal dan Filmfanfare in huis. Een indrukwekkend overzicht van de Vaderlandse zevende en negende kunst, uitgevoerd door een optocht van (bijna allemaal) nieuwe meesters. Nederlandse films kunnen internationaal misschien nog niet meedoen, maar onze tekenaars zijn van wereldniveau. Een juweeltje, chapeau!

 

 

Samenstelling: Gert Jan Pos en Willem Thijssen
Beschrijving: Dana Linssen
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
127 pagina’s / €29,90 / hardcover

 

Filmfanfare morgen al huis? Bestel hem hier en hij wordt GRATIS thuisbezorgd!