Guust Flater hommage door toptekenaars

Guust Flater hommage door toptekenaars

2991
DELEN
Guust hommage

2017 is het jaar van Guust Flater. Na ‘Flaters Verjaardag’, het verjaardagsalbum dat in maart uitkwam, geeft de crême-de-la-crême van tekenend Nederland hun unieke kijk op Guust Flater in een prachtig hommagealbum, een absoluut collectors item. ‘Gefeliciflaterd!’ verschijnt op 15 november.

Tientallen Nederlandse en Vlaamse toptekenaars hoefden niet lang na te denken over hun medewerking aan dit Guust Flater hommage-album. “Gevraagd worden om een Guust strip te maken is erg leuk. Het is een eer,” geeft Gerben Valkema toe. “Maar ook intimiderend, alsof je met een Oscarwinnend acteur mag werken.

Langs Nederlandse zijde zorgen onder meer Aimée De Jongh, Gerben Valkema, Romano Molenaar, Milan Hulsing en vele anderen voor een once-in-a-lifetime ode aan Guust en Franquin. Ze brengen hun unieke kijk op de populaire antiheld. En ook Vlaamse toppers zoals Urbanus, Merho, Jonas Geirnaert, Charel Cambré etc… konden niet wachten om ‘hun Guust’ op papier te zetten.

Guust door Gerben Valkema

Gerben Valkema: “Vanaf het moment dat ik mijn eerste Guust-album van mijn vader kreeg, was ik fanatiek fan. De wereld waarin Guust leeft is schatrijk en zit boordevol unieke ideeën en tekenplezier. Ik ben nooit gestopt zijn albums te lezen. Gevraagd worden om een Guust strip te maken is erg leuk, een eer! Maar ook intimiderend, alsof je met een Oscarwinnend acteur mag werken.”

Guust door Aimee De Jongh

Aimée de Jongh: “Ik ben sinds mijn jeugd fan van zo’n beetje alles dat Franquin heeft getekend. Hij was een groot voorbeeld voor mij. Het personage Guust heeft mij als kind al enorm laten lachen, en dat doet hij nog steeds. Mijn strips hebben veel te danken aan Franquin – of het nu gaat om de humor, tekeningen, of simpelweg het feit dat ik stripmaker ben geworden. Daarom wilde ik absoluut een bijdrage leveren aan dit album, waarin ik ook de tekenstijl van Franquin probeer te benaderen. Het is voor mij een hommage aan een groot inspirator.”

Guust door Milan Hulsing

Milan Hulsing: “Guust is een van mijn favoriete personages; chaotisch, aimabel en arbeidsschuw. Bovendien heeft hij een heel leuk vriendinnetje. Guust en juf Jannie wens je samen de mooiste oude dag toe.”

Hanco Kolk: “Guust is één van de drie strips waar ik ooit hardop om heb gelachen. Dat kweekt een band natuurlijk! Een hommage leek me dus wel op zijn plaats. Vooral Bravo Brothers, een half Robbedoes/half Guust-verhaal, heeft me beïnvloed in die zin dat ik zag dat echte slapstick mogelijk is in een stripverhaal. Franquin is voor mij de ideale stripmaker. Hij stelt zijn immense talent volledig in dienst van het verhaal.”

Deze Nederlanders werkten mee aan het Guust Flater hommage-album: Aimée De Jongh, Daan Jippes, Eric Heuvel, Floor de Goede, Gerard Leever, Gerben Valkema, Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol, Kenny Rubenis, Michiel de Jong, Milan Hulsing, Peter De Wit, Pieter Hogenbirk & Herman Roozen, Robert van der Kroft, Romano Molenaar, Wilbert van der Steen.

Deze Vlamingen werkten mee aan het Guust Flater hommage-album: Carll Cneut, Charel Cambré, Conz, Floris, Hec Leemans, Ilah, Jan Bosschaert, Jonas Geirnaert, Ken, Broeders, Kim Duchateau, Lectrr, Luc Cromheecke, Maarten Vande Wiele, Marc Legendre, Mark Borgions, Merho, Michael Vincent, Nix, Pieter De Poortere, Randall C., Serge Baeken, Steven Dhondt, Steven Dupré, Thomas Du Caju, Urbanus, Wauter Mannaert, Werner Goelen (Griffo), Willy Linthout, Wim Swerts.