Kim DuChateau maakt nieuwe Nero

Kim DuChateau maakt nieuwe Nero

2743
DELEN
Nero De zeven vloeken

Voor het eerst in bijna vijftien jaar beleeft stripheld Nero een nieuw lang avontuur. Op woensdag 12 juli start het weekblad Knack met de publicatie van De zeven vloeken. Het nieuwe Nero-verhaal wordt geschreven en getekend door cartoonist en stripauteur Kim Duchateau (bekend van onder meer Esther Verkest), en verschijnt dit najaar in albumvorm – precies één jaar na de dood van Nero’s geestelijke vader Marc Sleen. Het markeert ook de zeventigste verjaardag van de reeks, die op 2 oktober 1947 in de krant De Nieuwe Gids begon te verschijnen.

Voor Kim Duchateau, die opgroeide met het absurde universum van Marc Sleen, gaat hiermee een lang gekoesterde droom in vervulling. Tot zijn grote blijdschap kreeg hij van de Stichting Marc Sleen en van Catharina Kochuyt, de weduwe van de tekenaar, carte blanche om zich voor dit hommage-album de wereld van Nero eigen te maken. Kim Duchateau tekent in zijn eigen stijl, maar gooit zich helemaal in het universum van Sleen en Nero. Het nieuwe avontuur begint bijvoorbeeld waar een verhaal van Nero hoort te beginnen: bij Nero thuis op de bank.

Marc Sleen (1922-2016) geldt als één van de grondleggers en grootmeesters van de Vlaamse strip. Hij tekende voor allerlei kranten en bladen stripreeksen als Oktaaf KeuninkDe Lustige Kapoentjes en Piet Fluwijn en Bolleke, maar veroverde toch vooral met Nero een plaats in het Vlaamse collectieve geheugen. De reeks, met een schier onuitputtelijke cast aan bijzondere personages, liep van 1947 tot en met 2002 in achtereenvolgens De Nieuwe Gids, Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard. Er verschenen meer dan tweehonderd albums van de serie.

Kim Duchateau (1968) verwierf naam als cartoonist en striptekenaar, onder meer met Esther Verkest en Aldegonne. In 2007 won hij de Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal, die de naam en de beeltenis draagt van een van Marc Sleens bekendste personages.