Kuifje te gast in Train World

Kuifje te gast in Train World

616
DELEN
Kuifje Train World
Kuifje en zijn hond Bobbie rijden mee op de lijn Antwerpen-Schaarbeek-Brussel-Nijvel. - Baert Marc

Train World, het spoorwegmuseum in het station van Schaarbeek, heeft nog tot en met 16 april Kuifje te gast. De tijdelijke tentoonstelling toont originele tekeningen van Hergé en een aantal objecten zijn ook geïntegreerd in de permanente expo van Train World. Op de lijn Antwerpen-Schaarbeek-Brussel-Nijvel rijdt er bovendien de komende vier maanden een trein met Kuifje-tekeningen.

Het spoorwegmuseum is al meer dan een jaar geopend en krijgt vandaag een eerste tijdelijke tentoonstelling. Niemand minder dan Kuifje zal de komende vier maanden in het museum te zien zijn. In een aparte zaal zijn er originele tekeningen van Hergé te zien. De expo biedt ook een inkijk in de uitgebreide documentatie die de tekenaar bijhield over treinen. In de permanente expo van Train World zijn er dan weer veel objecten van Kuifje geïntegreerd. “In maar liefst 10 van de 24 albums van Kuifje komen er treinen aan bod”, vertelt Pieter Jonckers, de directeur van Train World. “Hergé gebruikte de trein ook niet als een achtergronditem, maar dikwijls als een personage. Veel cruciale scènes vinden plaats in een treinstation of in een treinwagon en er vonden ook dikwijls achtervolgingsscènes plaats. In het eerste album ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ neemt Kuifje bijvoorbeeld de trein van Brussel-Noord naar Moscou.”

Trein met tekeningen

Voor de gelegenheid werd er ook een echte trein beplakt met Kuifje-illustraties. De trein rijdt vanaf vandaag hoofdzakelijk op de lijn Antwerpen-Schaarbeek-Brussel-Nijvel en toont aan de ene kant zwart-witillustraties en aan de andere kant ingekleurde illustraties. Jonckers hoopt met de tijdelijke tentoonstelling, die nog loopt tot 16 april 2017, 50.000 bezoekers te lokken. (AMG)