Kunstuur maakt serie over graphic novel

Kunstuur maakt serie over graphic novel

578
DELEN

 Wat is een graphic novel? Is het een strip? Of een roman? Of beiden? Wie maken graphic novels in Nederland en waarover gaan deze beeldromans? Kunstuur wijdt, in aanloop naar de Stripdagen Haarlem, voor het eerst een serie aan dit bijzondere genre. Zes verschillende auteurs komen aan het woord. Onder meer underground virtuoos Peter Pontiac, hij werkt op dit moment aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk.

De graphic novel heeft literaire ambities en is daardoor moeilijk te plaatsen. In de boekhandel hoort de beeldroman niet bij de romans, maar ook niet bij de geïllustreerde boeken. Op een eigen plank dus. Omdat de oplages klein zijn en de opbrengsten beperkt beschikken deze makers over een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Wat drijft hen?
Tekenaar en ontwerper Joost Swarte introduceert in iedere aflevering één van de zes vertegenwoordigers van het genre; van jonge veteranen tot gelouterde talenten.

Uitzending: 27 april
Erik de Graaf (1961) is overdag directeur van een ontwerpbureau, maar ’s avonds verandert hij in een tekenaar. Hij gaf vorm aan zijn jeugdherinneringen en werkt nu aan het tweeluik Scherven over de Tweede Wereldoorlog.

Uitzending: 11 mei
Anne Staal (1989) en Eva Staal (1991) zijn samen de Stalinski’s. Deze zussen hebben een voorliefde voor alledaagse onderwerpen zoals de supermarkt en de hond. Dat levert zeer uitzonderlijke beeldverhalen op. Anne is net afgestudeerd, Eva hoopt in de zomer klaar te zijn op de kunstacademie.

Uitzending: 18 mei
Barbara Stok (1970) maakt autobiografische strips over de kleine en grote vragen van het leven. Ze won als eerste vrouw de Stripsschapprijs. Daarnaast is haar biografie over Vincent van Gogh, inmiddels de meest vertaalde graphic novel van Nederland.

Uitzending: 25 mei
Robert van Raffe (1982) draagt nooit sokken en is net gedebuteerd met Zonder Filter. Zijn, ook door Jort Kelder, geprezen graphic novel gaat over dandy’s; zijn tijd als student aan de kunstacademie; en natuurlijk over de liefde.

Uitzending: 1 juni
Peter Pontiac (1951), geroemd in binnen- en buitenland, is de beste vertegenwoordiger van de underground in Nederland. Hij verbeeldde op fenomenale wijze de geschiedenis van zijn foute vader in Kraut. Pontiac is momenteel ernstig ziek en werkt aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk over de dood: Styx of: De Zesplankenkoorts.

De serie is te zien vanaf zondagavond 27 april om 18:50 uur. Meer info op de site van Kunstuur. Foto van Peter Pontiac is gemaakt door Gert Jan Pos.