Marc Sleen overleden (93)

Marc Sleen overleden (93)

490
DELEN
marc sleen

In zijn woning in Hoeilaart is gisteren striptekenaar en ridder Marc Sleen overleden. Sleen was 93, hij zou eind dit jaar 94 geworden zijn. Marc Sleen was de tekenaar en scenarist van populaire stripreeksen zoals Nero, De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke en Doris Dobbel.

“Hij is vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”, klinkt in een mededeling van de familie.

Marc Sleen werd als Marcel Honoree Nestor Neels geboren in Gentbrugge op 30 december 1922. Hij kwam uit een gegoede familie, maar kende een bewogen jeugd. Marc volgde een tekenopleiding aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1944 kwam hij in dienst bij de krant De Standaard als politieke karikaturist. Na een tijdje begon hij te experimenteren met het stripverhaal.

Zijn eerste strip was de stopcomic De avonturen van Neus. Maar Sleens bekendste creatie is vanzelfsprekend De avonturen van Nero en co. Toen Sleen in 1947 met de reeks startte in De Nieuwe Gids, heette het hoofdpersonage Van Zwam. Nero kwam al voor in het eerste verhaal, Het geheim van Matsuoka, maar had maar een kleine rol. Na acht verhalen nam Nero de fakkel over van Van Zwam en sindsdien produceerde Sleen al meer dan 200 Nero-verhalen.

Het 200ste verhaal, De blauwe broertjes, verscheen op 5 mei 1999. Sleen staat erom bekend dat hij in Nero een enorme hoeveelheid originele personages heeft gecreƫerd. De hoofdpersonages getuigen van Sleens buitengewone fantasie en mensenkennis.