In memoriam: Bert Bus

In memoriam: Bert Bus

1771
DELEN
Bert Bus Lance

In memoriam: striptekenaar Bert Bus. Hij overleed vorige week op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Santpoort. Daar heb ik hem eind 2010 geïnterviewd voor de rubriek De boekenkast van… in Eppo. Het was een heel leuk gesprek.

Door Robin Schouten

Bert Bus (19 juli 1931 – aug. 2017) debuteerde in 1953 met de sciencefiction strip Olaf Noord, een van de klassieke jeugdstrips uit die tijd en stapte later over op het maken van historische (Theban, de eerste wereldreiziger), en avonturenstrips (De brug in het oerwoud, Huckleberry Finn), een afwisseling waar hij van hield. Bus publiceerde grotendeels zijn stripverhalen in het blad Sjors en maakte ook strips voor Tina, Eppo en zijn opvolgers.

Zijn bekendste strip is Archie, de man van staal, een Engelse stripreeks waar hij een gemoderniseerde versie van tekende.

In latere jaren maakte hij Stef Ardoba, Malorix en Russ Bender, zijn laatste strip voordat hij met pensioen ging na een carrière van ruim 40 jaar in dienst als tekenaar bij De Spaarnestad (later VNU).

In 2004 ontving hij, samen met zijn collega’s en vrienden Harry Balm en Nico van Dam, de Bulletje en Boonestaak Schaal van Het Stripschap voor zijn bijdragen aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal.

Bert Bus was lange tijd een van de belangrijkste Nederlandse sciencefiction tekenaars. Ook mag zijn aandeel in het populair worden van het historische stripverhaal niet worden onderschat. Een vakman die we niet mogen vergeten.

Hier staan een aantal Bert Bus strips op een rij met beeldmateriaal: http://www.freetimeweb.nl/home/strips/bert-bus.html