Motion Comics – The Beginnings

Motion Comics – The Beginnings

654
DELEN
motion comics

Motion Comics – The Beginnings is de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan motion comics: interactieve stripverhalen die verrijkt zijn met animatie, muziek en geluidseffecten. De tentoonstelling is onderdeel van de Stripdagen Haarlem en vindt plaats in het ABC Architectuurcentrum.

 

3 juni t/m 24 juli
Openingstijden: di t/m za: 12.00 – 17.00 uur; zo: 13.00 tot 17.00.
Adres: ABC, Groot Heiligland 47, Haarlem.
Meer info: Submarinechannel.com/events/motion-comics-exhibition/

Motion comics?
‘Motion comics zijn een relatief nieuwe vorm van beeldverhalen waarin strips en film samenkomen,’ aldus Remco Vlaanderen van Submarine Channel, een van de curatoren van de tentoonstelling. ‘Motion comics zijn er in alle soorten en maten, maar wat ze kenmerkt is dat de makers met nieuwe manieren van verhalen vertellen experimenteren en het beste van beide media proberen toe te passen. Wij laten in de tentoonstelling de allermooiste en innovatiefste voorbeelden zien, uit alle windstreken.’

motion comics
Onafhankelijke makers

De tijd is rijp voor een overzichtstentoonstelling over motion comics, want door de komst van smartphones en tablets groeit het aantal mensen dat strips op een beeldscherm leest. Volgens de samenstellers worden de allermooiste voorbeelden gemaakt door onafhankelijke makers. In hun eentje of in een klein team werken ze aan passieprojecten waarin ze hun liefde voor strips met hun kennis van nieuwe media combineren. De tentoonstelling legt daarom de nadruk op vernieuwende ‘indie’ motion comics, gemaakt door nieuwsgierige makers die de artistieke grenzen opzoeken. Zoals Modern Polaxis, de alternate reality comic van de Australische striptekenaar en interactive designer Sutu (Stu Campbell).

Modern Polaxis
Een stripboek over een paranoïde tijdreiziger genaamd Modern Polaxis die geheime boodschappen verstopt in zijn dagboek. Met behulp van de speciale AR app bij het boek zie je en hoor je hoe Polaxis de wereld ervaart. Ook is er aandacht voor The Land of the Magic Flute. Een motion comic op basis van Mozarts Die Zauberflöte, gemaakt door de in de Verenigde Staten wonende Nederlandse regisseur en designer Fons Schiedon.

expo 03 motion comicsProgramma
Naast een vijftiental motion comics die te bekijken zijn op iPads en computers zijn er ook originele werken te bewonderen, zoals een manshoge tekening van Jason Shiga, die de basis vormde voor zijn interactieve comic Meanwhile. Er zijn posters die vertellen hoe motion comics tot stand komen en er is een programma met making of-video’s die een kijkje achter de schermen bieden.

 

Workshop en presentaties
Sutu kwam speciaal over uit Australië om een workshop motion comics voor Instagram te geven tijdens de Stripdagen. Daarnaast waren er een aantal presentaties door makers. Zo kwam Gustavo Garcia vertellen over Submarine Channels nieuwste motion comic ‘Ascent from Akeron.’

Screendiver.com
In samenwerking met een aantal motion comic-makers lanceerde Submarine Channel voorafgaand aan de Stripdagen een website waarop de beste indie motion comics bij elkaar te vinden zijn. Deze is te bezoeken op Screendiver.com. Heel cool. Ga dit checken als je in de gelegenheid bent.