De nieuwe Vlaamse strip

De nieuwe Vlaamse strip

1199
DELEN

Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat de huidige generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld van het stripverhaal veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen.

Als namen onthouden we onder andere: Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in Belgiƫ en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid.

Dit werd vooral mogelijk gemaakt door de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen bij de vertaling en de internationale promotie heeft deze adviescommissie een belangrijke bijlage geleverd tot het ontstaan van een nieuwe en bijzonder talentrijke en creatieve generatie stripauteurs. Deze van talent uitpuilende Belgische Nederlandstalige auteurs verdienen zonder twijfel de aandacht die deze komende tentoonstelling van het Stripmuseum aan hen zal besteden.

 

19sep - 3junsep 1900:00jun 3De nieuwe Vlaamse strip