Scratch Books wil prachtige strips leveren

Scratch Books wil prachtige strips leveren

1277
DELEN

Opeens was daar afgelopen weekend Scratch Books. Een nieuwe stripboeken uitgever met verdacht veel oude rotten én nieuw talent. Onrust in stripland zou je denken, maar daar is het vooralsnog rustig. Zodra we een reactie hebben zullen we deze plaatsen. Scratch, de nieuwe uitgeverij van stripboeken en graphic novels, port het vuur op. Oprichter en directeur is Wiebe Mokken. Als uitgever is aangetrokken Hansje Joustra, tot voor kort werkzaam (en ontslagen) bij uitgeverij Oog&Blik. Tekenaar Joost Swarte is bij de uitgeverij betrokken als adviseur. Ze gaan zich richten op het uitgeven van kwalitatief hoogwaardige en goed verzorgde boeken.

Scratch gaat boeken uitgeven van stripauteurs uit binnen- en buitenland. Daarnaast zal er ruimte zijn voor het uitgeven van stripklassiekers en voor het uitgeven van debuterende stripauteurs. Bekende tekenaars als Guido van Driel, Robert Crumb, Graig Thompson, Erik Kriek, Ever Meulen, Joost Swarte en Typex gaan zich voor nieuwe titels aan Scratch verbinden. Mokken, ondernemer en liefhebber van strips en boeken, meldt dat het uitgeven van kwalitatief hoogwaardige, goed verzorgde boeken het hoofddoel van de uitgeverij is. “Het gaat in de branche te vaak over geld. We moeten terug naar de basis: prachtig werk subliem bezorgen”, aldus Mokken.

Swarte
Joost Swarte zegt zich graag in te gaan zetten voor Scratch. “Het boekenvak heeft mijn hart. Het is belangrijk dat auteurs hun werk op de beste manier aan de lezers kunnen presenteren. Ik heb veel ervaring met druk- en bindwerk en weet bijvoorbeeld op welke papiersoort een illustratie het beste tot zijn recht komt. Aangezien Scratch zich sterk maakt voor kwalitatief hoogstaand werk, verbind ik me graag aan de uitgeverij”, zegt Swarte.

Onbekend talent
Uitgever Joustra verwacht naast genoemde auteurs ook andere stripauteurs aan Scratch te kunnen verbinden. “Wij willen een warm nest bieden voor zowel bekende als nu nog minder bekende stripauteurs. Wij weten wat er voor nodig is om auteurs te begeleiden en een boek te maken waar zij zelf trots op zijn.”
De eerste uitgave van Scratch staat gepland voor oktober en is door de Duitse tekenaar Henning Wagenbreth voorzien van de titel De piraat en de apotheker. Voor meer info kan men terecht op www.scratchbooks.nl.