Stripfestival Breda

Stripfestival Breda

554
DELEN

Stripfestival Breda wordt gehouden in het weekend van 15 en 16 oktober. Mascotte van dienst is de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw, Lucky Luke, die dit jaar zijn 70ste verjaardag viert.

Het hart van het festival is traditioneel het Chassé Theater, gevuld met stripmakers, uitgeverijen en standhouders uit de hele wereld. Door alle grote uitgeverijen worden veel nieuwe albums gepresenteerd, waaronder de nieuwe Franka, Dirkjan en Asterix.

Op de signeerkrukken zullen onder andere Henk Kuijpers, Martin Lodewijk, Romano Molenaar, Fred de Heij, Marissa Delbressine, Eric Heuvel, Remco Polman, Hans van Oudenaarden, Aimée de Jongh, Gerben Valkema, Eric Hercules, Dick Heins, IJsbrand Oost en Mark Retera plaatsnemen.

Meer dan 80 buitenlandse stripmakers geven acte de présence. Denk aan Rik Ringers-tekenaar Simon van Liemt, Riccardo Federici (De madonna van Pellini), Mateo Guerrero (Gloria Victis), Turf (Het Narrenschip) en Frederic Toublanc (Tanguy en Laverdure).

Niemand minder dan Willy Vanderstrip leidt elke dag een heuse stripquiz, waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Ook is er een speurtocht waarbij je naar de Daltons moet zoeken, die zich door het hele theater verschanst hebben. Uiteraard ding je bij beide activiteiten mee naar mooie prijzen.

Suske en WiskeEen bont gezelschap cosplayers heeft zich aangemeld om het Stripfestival Breda met hun aanwezigheid op te fleuren. Bijzondere verschijningen zijn de Batfamily en de Furries, de levensgrote knuffelbeesten die op zondag het theater onveilig maken. Maar je kunt ook op de foto met de Ghostbusters en figuren uit manga’s en comics.

Op zaterdag worden de orginelen geveild van de zes Suske en Wiske albums die Hanco Kolk, Gerard Leever, Gerben Valkema, Michiel de Jong, Romano Molenaar en Eric Heuvel maakten op tekst van 6 bekende Nederlanders waaronder Carlo Boszhard en Guus Meeuwis. De opbrengst van de drie uur durende veiling komt ten bate van SOS Kinderdorpen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de albums kopen. Daarin vind je ook alle informatie over dit goede doel, dat hulp biedt aan kansarme kinderen in 134 ontwikkelingslanden en gebieden.

flyer-breda-2016Op zaterdag 15 oktober wordt de nieuwe editie van het NK Striptekenen gehouden. De uit de voorrondes gekozen finalisten, die uit heel Nederland naar Breda komen, nemen het live tegen elkaar op in een echte stripbattle. Juryvoorzitter Eric Heuvel maakt aan het eind van de dag bekend wie zich winnaar NK Striptekenen 2016 mag noemen.

Welk idee wordt dit jaar met de Stripcultuurbeurs beloond? De gemeente Breda stelt 4000 euro beschikbaar voor de Stripcultuurbeurs die op zondag 16 oktober aan de winnaar wordt uitgereikt. Of gelukkigen, want bij de editie van 2015 waren er twee winnaars.

 

OPENINGSTIJDEN EN INFO
Het Chassé Theater is op zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stripfestivalbreda.nl. Hier zijn ook online tickets te bestellen.

Entree: €7,50 / kinderen tot en met 16 jaar gratis onder begeleiding van een volwassene.