stripmakers-en-vluchtelingen-op-lesbos

stripmakers-en-vluchtelingen-op-lesbos

1442
DELEN

Momenteel vindt er een bijzondere samenwerking plaats tussen drie striptekenaars en de kranten NRC, DS Weekblad (De Standaard), en online stripplatform Drawing The Times. Tekenaars Aimée de Jongh, Judith Vanistendael en Mei-Li Nieuwland zijn inmiddels op het Griekse eiland Lesbos aangekomen om elk een stripreportage te tekenen over de vluchtelingencrisis. Deze zullen in de maanden nadien worden gepubliceerd. 

Op het Griekse eiland Lesbos verblijven nog steeds duizenden vluchtelingen in overbevolkte kampen, wachtend op uitsluitsel over hun asielaanvraag. Wachttijden kunnen oplopen tot een jaar, terwijl de leefomstandigheden mensonterend zijn. Toch verliest de “wachtkamer van Europa” langzaam zijn nieuwswaarde. De beelden zijn in al die jaren al zo vaak vertoond, dat de interesse in de media verslapt.

De drie tekenaars willen daarom opnieuw de aandacht vestigen, door middel van deze bijzondere benadering. Initiatiefnemer Aimée de Jongh: “Strips kunnen ook tonen wat er niet is: het is mogelijk heen en weer te gaan in de tijd via de verbeelding van de tekenaar. De reportageserie zal ook een publiek aanspreken dat normaal geen kranten leest, via een toegankelijke vorm uit de populaire cultuur.”Aimée was woensdagavond op Radio 2 te horen en vertelde dat ze vooral getroffen was door de vele kinderen.

De Jongh is vooral bekend van haar strip Snippers en haar inmiddels verfilmde graphic novel De Terugkeer van de Wespendief. Tekenares Judith Vanistendael is de grand dame van de Vlaamse strip en werd genomineerd voor drie Eisner Awards, de Oscars van de strip, met haar succesvolle boek Toen David Zijn Stem Verloor. Illustrator Mei-Li Nieuwland is relatief nieuw in het vak, en laat zich vooral inspireren door technologie en de samenleving. Zij startte in 2017 het platform Tekenen Voor de Toekomst, waarin ze striptekenaars al opriep om geëngageerde strips te maken.