The King and Me: Jack Kirby op het toneel

The King and Me: Jack Kirby op het toneel

640
DELEN

Na de blockbuster film van superheld Captain America verschijnt Marvel Comics nu ook op het toneel. Tijdens de Stripdagen Haarlem is op 9 en 10 juni een toneelvoorstelling  te zien over Jack Kirby, de legendarische tekenaar en bedenker van Captain America en vele andere superhelden, waaronder X-Men, The Avengers, Iron Man en The Hulk. Zijn bijnaam in de stripwereld: The King of Comics.

The King and Me werd al opgevoerd in Londen en New York, en vertelt het levensverhaal van Jack Kirby door de ogen van zijn creatieve partners Joe Simon en Stan Lee. Kirby was niet alleen een groot en belangrijk striptalent, hij was ook een getergd man. Opgegroeid in de armste wijk van New York, in de Tweede Wereldoorlog bijna een been verloren aan het front, miljonair geworden in de jaren vijftig en daarna weer alles verloren toen hij samen met Joe Simon een eigen uitgeverij probeerde op te richten.


Avengers+4In 1962 stond Kirby samen met Stan Lee aan de wieg van het Marvel Universum. Hij bedacht ongeveer alle superhelden die tegenwoordig in de bioscoop te zien zijn: X-Men, Fantastic Four, The Avengers, Thor, Iron Man, The Hulk. Na Kirby’s vertrek bij Marvel maakte hij een aantal reeksen voor concurrent DC, en creëerde daarbij een heel galactisch universum dat een grote rol speelt in geplande films rond Superman, Wonder Woman en The Justice League.


Het toneelstuk The King and Me vertelt het opmerkelijke levensverhaal van Kirby en zijn niet aflatende gevecht om erkenning. Het stuk wordt opgevoerd door acteurs van Theater Kwast, en tussen de scènes door worden fragmenten uit het werk van Jack Kirby gelezen door stripmakers en fans, waaronder Kenny Rubenis (Dating for Geeks), Erik Kriek (In the Pines) en Remco Polman (Floris van Dendermonde).


The King and Me is geproduceerd door de Haarlemse schrijver Ger Apeldoorn, bekend van televisiereeksen als ‘t Zonnetje in Huis, Sam-Sam en S1ngle. Hij heeft een geheim tweede leven als stripkenner en was onder andere jarenlang juryvoorzitter van de Stripschapprijs en vertaler van superheldenstrips.