Home Nieuws Tuskegee Ghost 2

Tuskegee Ghost 2

Robert Hoffman, een van de Tuskegee Airmen, blijft last houden van nachtmerries. Als zijn zoon Mark als piloot wordt uitgezonden naar Vietnam lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Blijft hem een trauma bespaard?

Door Bastiaan van Esch

In het tweede en afsluitende deel behaalt Mark zijn vliegbrevet en mag zich nu, net als zijn vader, piloot noemen. Samen met zijn vriendin Jenny kan hij zijn geluk niet op. Echter, de carrière van Mark is een harde trap tegen het zere been van zijn vader. De spanningen in het gezin lopen, in het door racisme geteisterde Alabama, hoog op. Hoffman weet niet hoe hij om moet gaan met de ambities van zijn telg en het drijft hen verder uit elkaar.

Vietnam
Ondertussen vinden er lotingen plaats om te bepalen welke jonge mannen uitgezonden zullen worden naar het nieuwe oorlogsgebied. De jonge piloot wil zijn land dienen, maar hij is thuis nodig, want Jenny blijkt zwanger te zijn en zij denkt toch enigszins anders over zijn plannen om in het leger te dienen. Ze peinst er niet over om hem te laten gaan, want wat als hij terugkomt, hoe keert hij dan weer terug bij zijn gezin? Net zo getraumatiseerd als zijn vader?

Loting
Als het lot, niet geheel toevallig, op hem valt, kan Mark zich opmaken voor een strijd in de hel van Zuidoost-Azië. Bij zijn ouders heerst er naast deze stress ook nog een andere spanning: de dreiging van de Klu Klux Klan. Na menig incident blijft het onrustig en dat terwijl Robert in therapie is. Dat alleen al is een grootse overwinning voor de veteraan en de redding van zijn huwelijk.

Labiel
Helaas gaat er geen nacht voorbij of Hoffman gaat aan op elk vreemd geluid. Overdag volgt hij hypnosetherapie tegen zijn trauma om te achterhalen wat de bron is van zijn nachtmerries. Om dat te weten te komen wil de arts met zijn methode het geheugen van Robert terughalen. De therapie werpt zijn vruchten af, maar des te labieler zal de voormalige piloot de sessies verlaten in de wetenschap dat er al de nodige onrust heerst in zijn leven.

5 sterren-materiaal
Net als in het eerste deel ben ik zeer te spreken over de kwaliteit van het tekenwerk. Olivier Dauger heeft echt iets prachtigs neergezet met Tuskegee Ghost. Op elke pagina blijf je kijken naar de tekeningen, want ergens lijk je iets te missen. De digitale penceelstrepen om de contouren aan te duiden blijken niet nodig te zijn, want het geheel klopt volledig. Dit is buitengewoon indrukwekkend gedaan.

Het scenario sluit naadloos aan aan bij de beelden, want het samenspel tussen beide vormen levert een onderhoudende vertelling op. De traumaverwerking van Robert, het alom aanwezige racisme, de levenslust van Mark en de rol van de vrouwen blijkt cruciaal. Kortom: Tuskegee Ghost is een genot om te lezen.

Tuskegee Ghost 2.
Scenario: Benjamin von Eckartsberg
Tekeningen: Olivier Dauger
Uitgeverij: Silvester Strips
64 pagina’s / hardcover / €19,95