Uitgeverij L naar DLC

Uitgeverij L naar DLC

1112
DELEN

Uitgeverij L, het stripfonds van Luitingh-Sijthoff, uitgever van werk van het Franse fenomeen Christophe Arleston, Eric Heuvel, Hein de Kort en Martin Lodewijk, is per 1 juli 2016 onderdeel van Don Lawrence Collection, de uitgever van een groot aantal Nederlandse auteurs en het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo.

Initiatiefnemer en uitgever van L, Jacques Post, die deze maand met pensioen gaat: ‘DLC geniet een uitstekende reputatie en was vanaf het begin de eerste keuze. Met andere partijen is niet eens gesproken. De beide fondsen vullen elkaar goed aan, overlap is er nauwelijks. De positie van DLC op de stripmarkt wordt aanzienlijk versterkt, de toekomst van Uitgeverij L is meer dan verzekerd. Ik ben er blij mee.’

DLC-eigenaar en –uitgever Rob van Bavel: ‘Met de overname heeft Don Lawrence Collection er een prachtig fonds bij en is daarmee de grootste onafhankelijke stripuitgeverij van Nederland. Het merk Uitgeverij L blijft onder de vleugels van DLC gehandhaafd als een zelfstandige imprint.’

olga en roodhaarUitgeverij L ontstond toen Jacques Post in 2005 de overstap maakte van Uitgeverij Meulenhoff (toen de imprint M) naar Luitingh-Sijthoff. Bij LS was hij verantwoordelijk voor het SF/Fantasy fonds en het stripfonds L, dat voor het Nederlands taalgebied de exclusieve uitgever is van het beschikbare en toekomstige werk van Christophe Arleston.

Don Lawrence Collection is vernoemd naar de Britse tekenaar Don Lawrence, bekend van de reeksen Trigië en Storm. Van 1989 tot 2009 was het publiceren van Lawrence’s werk de hoofdactiviteit van de uitgeverij tot zij in 2009 het stripblad Eppo nieuw leven inblies. Don Lawrence Collection groeide in korte tijd uit tot een breed georiënteerde uitgeverij met een fonds dat uitsluitend wordt gemaakt door Nederlandse stripmakers. Met de overname van L breidt DLC haar activiteiten uit als uitgever van vertaalde strips uit Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië.