Universiteit Gent en Stripmuseum gaan Aziatisch

Universiteit Gent en Stripmuseum gaan Aziatisch

527
DELEN

Met meer dan 60.000 albums, 40.000 tijdschriften en 5.400 theoretische werken telt het Stripmuseum in Brussel wellicht het grootste aantal stripgerelateerde titels ter wereld. Voornamelijk in het Nederlands en Frans. Door plaatsgebrek moet het museum stripverhalen in andere talen noodgedwongen opslaan in een depot. Aangezien Azië een steeds belangrijkere speler wordt, is het jammer dat strips in het Japans, Chinees en Koreaans ontbreken in de collectie.

Gelukkig biedt een samenwerking met Universiteit Gent een oplossing. De bibliotheek van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte zal de collectie van strips in Aziatische talen opnemen in haar collectie. Aangezien de faculteit de know how heeft om Chinese, Japanse en Koreaanse boeken te inventariseren kunnen deze probleemloos in Gentse systeem worden opgenomen. In een tweede fase zal de catalogus van het Stripmuseum dan met die van Gent verbonden worden. Op die manier wordt het in de toekomst mogelijk om te zien dat je bijvoorbeeld van een Japanse strip de Nederlandse en Franse versies kan consulteren in het Stripmuseum, maar dat je voor de originele versie in de Gentse faculteitsbibliotheek terecht kan.

aziatische stripsDe populariteit van de studierichtingen Chinees, Japans en Koreaans en de grote aantal Aziatische studenten aan de Universiteit Gent zal er bovendien voor zorgen dat de collectie zeker actief benuttigd zal worden. En dit zowel in het kader van onderzoek als onderwijs.

De strips in Aziatische talen van het Stripmuseum zijn een schenking aan de Gentse Universiteit. Daarnaast steunen de culturele vertegenwoordigingen van China, Zuid-Korea en Japan het project en zullen zij aan de Aziatische stripuitgeverijen vragen om boeken te schenken aan de Universiteit Gent.