Willy Vandersteen prijs 2016 voor Valkema en Hercules

Willy Vandersteen prijs 2016 voor Valkema en Hercules

541
DELEN

Eric Hercules en Gerben Valkema winnen de Willy Vandersteen prijs 2016. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend voor het stripalbum ‘Elsje maakt geschiedenis’ (2016, Don Lawrence Collection). Elsje is via de regionale dagbladen bij meer dan 3 miljoen huishoudens kind aan huis en de jury hoopt dat Elsje via deze prijs ‘ook letterlijk over de grens gaat en de Vlaamse harten weet te veroveren’.

De samenwerking tussen tekenaar Gerben Valkema en schrijver Eric Hercules begon meer dan 15 jaar geleden bij Studio Jan Kruis voor de strip Jan, Jans en de Kinderen en leidde in 2006 tot het stripfiguur Elsje. Elsje wordt als dagstrip gepubliceerd in de dagbladen van De Persgroep, de HollandMedia-Combinatie en de NDCgroep. Ook verschijnt Elsje tweewekelijks in het stripblad Eppo. Elsje ontving in 2012 al de Stripschappenning voor beste jeugdalbum.

De Willy Vandersteen prijs, vernoemd naar de Vlaamse stripauteur Willy Vandersteen (Suske en Wiske), bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum. De prijs werd ingesteld door het Vlaams-Nederlandse huis deBuren te Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout, en is de belangrijkste striponderscheiding in het Nederlandse taalgebied.
Van Elsje liggen er 16 albums in de winkel, uitgegeven door Don Lawrence Collection, tevens uitgever van onder andere Storm en Agent 327. Elsje is vertaald in het Duits, Frans, Noors, Gronings, Deens, Brabants, Engels en Zweeds.

ElsjeJuryrapport

De jury stond dit jaar voor een zeer moeilijke klus. Er zijn in de loop van 2016 immers zeer veel goeie albums verschenen. De ‘shortlist’ voor de jurering was dan ook eerder een ‘longlist’ te noemen. Daarnaast was de lijst ook zeer divers: ingetogen graphic novels, uitbundige familiestrips, albums uit reeksen en op zichzelf staande meesterwerken. Het was niet evident om uit deze overvloed het ‘meest opzienbarende’ album te selecteren.
En toch komt dan tijdens de jurering steeds weer dezelfde naam naar voren. Van een dame, een meisje eerder. Elsje. Op zichzelf al een opzienbarend figuur.
Elsje is een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend. De reeks ‘Elsje’ toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd. Elsje heeft geen marketing-campagne of multimediale crossovers nodig. Ze doet het the old-skool way: door publicatie in kranten en tijdschriften verovert ze haar terrein.

Tekenaar Gerben Valkema vindt aansluiting bij de Franco-Belgische stijl. Goede verhoudingen, een arsenaal aan gezichtsuitdrukking, de vlotte fysiek doet zelfs denken aan grootmeester Franquin. De scenario’s van Eric Hercules zijn bijzonder grappig, spontaan en verfrissend. Hij maakte van Elsje een knuffelbaar en ook prikkelbaar meisje waarvan je wel moet houden. Het winnende album van de Willy Vandersteenprijs 2016 is ‘Elsje maakte geschiedenis’ van Eric Hercules en Gerben Valkema.

In de finale stemronde lagen vier titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de drie andere albums te vermelden: ‘De man van nu’ van Hanco Kolk en Kim Duchateau, ‘In the Pines’ van Eric Kriek en ‘de tuin van Daubigny’ van Luc Cromheecke en Bruno De Roover. De scenaristen en tekenaars van elk van deze albums hebben met overtuiging en succes hun eigen grenzen verlegd. Deze albums tonen aan dat het genre ‘graphic novel’ springlevend is en dat lezers nog mooie dingen mogen verwachten.
De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen, bibliotheekmeedewerker Lieve Scheers, de tekenaars Steven De Rie en Luc Morjaeu, stripwinkel-uitbaatster Ineke Horst en Stripgidsmedewerker Roel Daenen.