Willy Vandersteenprijs voor Wilbert Van der Steen

Willy Vandersteenprijs voor Wilbert Van der Steen

1134
DELEN

Wilbert Van der Steen heeft de Willy Vandersteenprijs, een prijs voor de beste strip van het jaar, gewonnen voor zijn graphic novel Zon. Van der Steen – voor alle duidelijkheid geen familie van – mocht de bekroning in ontvangst nemen uit handen van Helena Vandersteen, in het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.

Zon is het verhaal van een bastaardjongen die door zijn opa op handen wordt gedragen omdat hij het familiebedrijf zou kunnen overnemen, terwijl zijn moeder zich voor hem schaamt en hem verafschuwt.

“De jury prijst de grafische kwaliteit en de originaliteit van het album, net als het aangrijpende verhaal”, zegt juryvoorzitter Helena Vandersteen. “Ondanks het feit dat de prijs uitdrukkelijk gericht is op het beoordelen van albums op zich, kijkt de jury toch uit naar een vervolg en de ontknoping van deze familiesaga.”
Zon won van 150 andere albums die door de jury werden beoordeeld. Dat ruime aanbod verheugt de organisatoren van de prijs. De winnaar krijgt 5.000 euro en een opdrachttekening van de twee vorige winnaars. Een speciale vermelding was er voor Wills Kracht van Willem Ritstier.