Capa – de vallende ster

Capa – de vallende ster

832
DELEN
capa de vallende ster

Het is 1936. Fotograaf Endre Friedmann woont in een aftands krot in Parijs. Zijn foto’s verkopen slecht, zijn vriendin is het zat. Ten einde raad bedenken ze een brutaal plan. Ze meten Endre een nieuw pak én identiteit aan. Hij wordt de mysterieuze Robert Capa.

 

Het is een doorslaand succes. Hij is talentvol en voor de duvel niet bang. Het ballonnetje wordt doorgeprikt maar dan zijn de kranten al verknocht aan zijn werk. Van een jetset leven wil Capa echter niet weten. Hij is in zijn hart een avonturier die het liefst de rand opzoekt om – als niemand oplet – er snel overheen te springen.

capa vallende soldaat

Zo belandt hij, samen met zijn vriendin Gerda Taro, in het Barcelona van de Spaanse Burgeroorlog, augustus 1936. Ook zij is getalenteerd, en hoewel ze verzucht dat het bloed van hun foto’s druipt, trekken ze met de antifascistische republikeinen verder naar het front in Cordoba. Hij schiet daar de Vallende soldaat: de bekendste oorlogsfoto aller tijden.

capa-vallende-soldaatCapa reist verder. Via China (1938) naar Frankrijk. Om als eerste fotograaf vanaf een motor de Tour te verslaan (1939). Hij duikt op in Mexico en landt met de geallieerden op Gibraltar (1943). Daarna Sicilië, om uiteindelijk opnieuw als eerste fotograaf, embedded D-Day mee te maken.
‘Ik slalom tussen kots en uitwerpselen op de bodem van de landingsboot’. De foto’s zijn niet best. ‘Ik mik op goed gevoel. Mijn handen trillen onbeheersbaar (KLIK). Ik ben hier niet echt (KLIK). Dat is niet die kerel die de ziel uit zijn lijf kotste in de boot. Hij is niet degene die hier opengereten ronddrijft (KLIK)’.

 

87223-capa-de-vallende-sterWonderbaarlijk genoeg overleeft Robert Capa ieder slagveld. Hij is inmiddels ook schrijvend journalist. Richt het agentschap Magnum op en geniet van het goede leven. Totdat hij door zijn grootste opdrachtgever Life, naar Hanoi gestuurd wordt. Samen lopen we door een rijstveld. Ontmijners doen hun werk, belaagd door mortiervuur. Tanks rukken op, en…

Stop.

Wil je de adrenaline door je lijf laten gieren? CAPA is een jongensboek, schijnbaar opgebouwd uit oude sepia foto’s, maar dan zonder de romantiek. Is het pastel? Olieverf? Florent Silloray lijkt het allemaal in de strijd te gooien, op die bruine vakken. Hij sleept je ongemerkt mee zijn, of onze inktzwarte, tragische geschiedenis in. En hij leert een oude les: het leven van een vallende ster is soms begerenswaardig. Maar meestal niet.

 

Tekeningen en scenario: Florent Silloray
Vertaling: James Vandermeersch
Uitgever: Casterman
88 pagina’s / €19,95 / hardcover

Deze recensie schreef redacteur Jeroen van Esch voor De Boekenkrant / BKStrips van augustus 2016

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
9
SCENARIO
7
DELEN
Vorig artikelKamper Stripspektakel
Volgend artikelDouwe Dabbert – Florijn de flierefluiter