China – de tijd van de partij

China – de tijd van de partij

477
DELEN

De tijd van de partij is het tweede deel uit de China-trilogie van Li Kunwu. Hij neemt ons mee naar een roerige periode van zijn lastig te doorgronden land. Mao Zedong is al vier jaar dood. Zijn Culturele Revolutie heeft het land aan de economische afgrond gebracht. De Communistische Partij van China (CCP) heerst met harde hand volgens het gedachtegoed van De Grote Roerganger.

 

Xiao Li, die we nog kennen uit het eerste deel, is volwassen geworden en dient in het leger. Hij stelt alles op alles om het hoogst haalbare te halen: het exclusieve lidmaatschap van de CCP. Een eer die maar aan twee procent van de bevolking ten deel valt en daarom bijzonder lucratief kan zijn. Zo zal zijn vader, een fervent aanhanger, eindelijk tevreden zijn. Het betekent een leven dat in al haar aspecten volledig in dienst staat van de Partij.

 

Sober
De clichés kennen we natuurlijk allemaal. Het boeiende van China is echter dat het dagelijks leven van de Chinezen zo adembenemend en treffend in beeld wordt gebracht. De sobere, bijna cartooneske stijl toont de tragiek van een dagelijks leven in een periode van omwenteling. Xiao Li krabbelt op van soldaat naar een gerespecteerd illustrator in het leger en wordt uiteindelijk cartoonist van de Yunnan Ri Bao, een regionale krant.
Feitelijk is dit tweede deel symbolisch voor een aardverschuiving. De CCP had in de gaten dat het zo niet langer kon en oogluikend werd de deur naar de kapitalistische buitenwereld op een kier gezet, met alle gevolgen van dien. Hiervan wordt ongetwijfeld in het laaste boek verslag gedaan. Van hermetisch afgesloten, communistisch rijk begon de opmars van het moderne China zoals we het nu kennen: een wereldmacht die nog lang niet uitgegroeid is.
Uniek
China – de tijd van de partij is een indrukwekkend historisch document dat zonder opsmuk een uniek verhaal vertelt. Scenarist Ôtié en tekenaar Li Kunwu weten wereldpolitiek te serveren als een hapklaar familiedrama, met een ingewikkelde vader-zoonrelatie als smakelijk garnituur. Wij kunnen niet wachten op deel drie.

 

Auteurs: Li Kunwu & Philippe Ôtié
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
192 pagina’s / €24,90 / paperback

 

China – de tijd van de partij morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt GRATIS thuisbezorgd!