De arabier van de toekomst 2

De arabier van de toekomst 2

899
DELEN

De arabier van de toekomst 2 gaat over Riad Sattouf’s jeugd, in de jaren 1984-1985. In 1984 is hij zes jaar oud en nog altijd betoverend mooi, met de blonde lokken van zijn moeder. Hij staat voor de grootste uitdaging in zijn leven: Riad gaat naar school.

 

En niet in het keurig aangeharkte, moderne Frankrijk van zijn moeder. Nee, in het land waar zijn vader vandaan komt. In het Syrië van Hafez al Assad. Een school waar jodenhaat gedoceerd wordt en lijfstraffen eerder een hobby zijn van het kreng van een juf dan dat ze enige opvoedkundige functie hebben.

arabier01

Hersenloze gehoorzaamheid staat in een hoger vaandel dan het leren van relevante kennis. Tikken met de lat op je blote handen omdat het kraagje van je uniform mist. Terwijl buiten de schoolmuren elke vorm van effectieve autoriteit lijkt te ontbreken en corruptie hand in hand gaat met vriendjespolitiek.

Onze kritiek op boek 1 was dat Riads moeder niet uit de verf kwam. In dit tweede deel wordt dit rechtgezet. Het contrast met de vader is schrijnend. Die leeft in een droom waar zijn vrienden allang niet meer in geloven. Zijn vrouw blijft hem trouw maar op een tripje naar Frankrijk zie je het verlangen naar een ontwikkelde samenleving. Naar luxe, comfort en basale benodigdheden als een gasfornuis.

arabier03

Riad is veel meer op haar gericht, maar wordt door zijn pijnlijk naïeve vader het Syrische systeem ingeduwd. Sattouf beheerst de kunst om een triest verhaal daar waar mogelijk te verdiepen met humor en ironie. De impact van zijn herinneringen zullen versterkt zijn door zijn kinderlijke interpretaties. Maar daardoor komen de goedkope sentimenten extra goed bovendrijven. Een verrassend aangrijpend vervolg.

 

Tekenaar: Riad Sattouf
Vertaling: Toon Dohmen
Uitgever: De Geus
256 pagina’s / €22,95 / hardcover

Bestellen
RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
DELEN
Vorig artikelTrashed
Volgend artikelAll-New X-Men 002