De halsdoek van Cunera

De halsdoek van Cunera

833
DELEN

De halsdoek van Cunera vertelt de overleveringen rondom het leven van de heilige van Rhenen. Er is echter één probleem, we weten niet precies welk verhaal historisch gezien het meest betrouwbaar is. De heilige Cunera bevindt zich op het snijvlak van historie en mythe. Een schitterende positie, volgens kerkhistoricus Sander Hof. Vanuit zijn vakgebied neemt hij dit bijzondere album onder de loep.

Wie was deze vrouw? Het slachtoffer van een jaloerse echtgenote? Of toch een martelares? Het boek schetst drie verhalen over haar leven en combineert deze met recente archeologische vondsten in de buurt van Rhenen. Omdat het verhaal zoveel verschillende lagen en lijnen heeft, is het eerder verhelderend dan verwarrend dat er twaalf kunstenaars betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van dit boek. Elke met zijn eigen stijl, die consequent wordt gevolgd gedurende het verhaal.

haldoek-cunera-fragment 1
Mysterie
En aan het eind? Heb je dan een antwoord op de vraag: wil de echte Cunera zich nu bekend maken? Nee. Maar je komt wel een tijdloze waarheid op het spoor:
De kerk riep de hulp van heiligen in om in een onkerkelijke wereld voet aan de grond te krijgen. Is het met deze reden dat Willibrordus Cunara in de achtste eeuw verhief tot de dienst van het altaar, een actie die destijds gelijkstond aan een heiligverklaring? We weten het niet zeker, maar het hielp de bekendheid van het christendom zeker.

haldoek-cunera-fragment 2

Actuele promotie
En eigenlijk is dit motief nog steeds actueel. In die zin laat de strip zich ook lezen als een geweldige promotiebrochure voor de stad Rhenen en Museum Catharijneconvent, waar de halsdoek op dit moment te zien is. Een geweldig middel om zowel Rhenen als het museum weer onder de aandacht te brengen.
Is dat storend? Zeker niet! Het blijft een zeer lezenswaardige strip over een boeiende geschiedenis van een stukje Nederland. Het zorgt hooguit voor een al te snelle keuze voor het ware verhaal over deze heilige.

Al met al dus een zeer lezenswaardig boek voor een hele goede prijs.

 

Tekenaars: Niels de Hoog, Ype Driessen, Wilma van den Bosch, Ronald van der Heide, Jan Dirk Barreveld, Wilbert van der Steen, André Slob, Joshua Peeters, Albo Helm, Brigida Almeida, Rob van Barneveld en Niels Bongers.
Uitgever: De Inktpot
48 pagina’s / €10,- / softcover
ISBN: 978-94-90426-03-3