De hemelse Bibendum

De hemelse Bibendum

830
DELEN

In stripland kom je vanzelfsprekend de gekste dingen tegen. Want: alles kan. Enkel de eigen fantasie is beperkend. Maar soms vraag ik me echt af wat de kunstenaars gerookt hebben. Een schoolvoorbeeld is Nicolas de Crécy – een van mijn favoriete tekenaars.

de hemelse bibendumWant begrijp me goed. Hoe kom je in hemelsnaam op het idee om de eenbenige zeehond Diego (tot zijn eigen verbazing uiteraard) uit te laten roepen tot kandidaat voor de Nobelprijs voor de Liefde. De verteller is het hoofd (!) van Lombax, voormalig mentor van Diego.

Wie De Crécy een beetje gevolgd heeft weet dat pratende en rondreizende hoofden een vaste waarde in zijn universum zijn (De Worstelrepubliek). Je wilt er niet aan, maar moet. Getriggerd door de bizarre karakters, surrealistische ambiance en maffe verhaallijnen.
Zo krijgt Diego tijdens zijn kandidatuur hulp van een vadsige maar vriendelijke hond, die hem uit tal van problemen houdt. Maar ook die kan niet voorkomen dat de Duivel er alles aan doet om de verkiezing te dwarsbomen.de hemelse bibendum

De hemelse Bibendum is Nicolas de Crécy op zijn best. Hij creëert een volstrekt originele wereld, vol absurde humor en barokke kleurenpracht. Hij verzandt nergens in een clichématige strijd tussen goed en kwaad.

crecy
Sterker nog, je krijgt op een gegeven moment bijna medelijden met de duivel als het hem allemaal tegenzit. Ook dat is kenmerkend voor de Franse tekenaar. Niets is wat het lijkt, je wordt constant gedwongen je imaginaire grenzen verder op te rekken.
de hemelse bibendum

Een intensieve ervaring, dit forse beeldboek. Een dominant standaardwerk in de categorie negende kunst. Probeer deze integrale uitgave te doorgronden, maar trek er de nodige vrije avonden (weken?) voor uit. Dompel je onder in de unieke stijl van deze grootmeester. Superlatieven tekort. Chapeau!

Tekeningen & scenario: Nicolas de Crécy
Vertaling: Pieter en Arend Jan van Oudheusden
Uitgever: Scratch
200 pagina’s / €45,- / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
10
SCENARIO
10
DELEN
Vorig artikelHet rechte pad
Volgend artikelHannah