De Kunst van Hergé, 1950-1983

De Kunst van Hergé, 1950-1983

682
DELEN

Iedereen kent Kuifje. De blonde, jonge verslaggever. Reiziger, avonturier en na een ondeugende start in Congo, bijzonder braaf. Gelukkig wordt hij omringd door een gevarieerd gezelschap mafkezen. Het perfecte recept voor fantastische albums. Vermaak voor fijnproevers.

Al die superlatieven zijn niet zomaar toegevoegd om hier een gemakkelijk maar goedkoop loflied te uiten. Het is echt waar. Alleen: hoe jonger de lezers, hoe minder ze de boeken kunnen waarderen. Daar kunnen ze niets aan doen. Het is de tijd.

Er zijn namelijk dingen die niet veranderen. De uitstekende kwaliteit van de tekeningen. De scenario’s waar iedere stripmaker een puntje aan kan zuigen. Maar wat Kuifje mede zo bijzonder maakt is de vooruitziende blik van schepper Hergé.

Neem bijvoorbeeld het tweeluik over de maan. Kuifje en zijn vrienden maken in 1954 een maanlanding. Dat is 15 jaar eerder dan Neil Armstrong! Hoe ziet de aarde er uit als je hem bekijkt vanuit een raket? Iedereen kan dat even googlen. Maar Hergé niet! Die moest het van zijn verbeelding hebben. En natuurlijk van een gedegen research. Schaalmodellen van een niet-bestaande raket. Van bestaande voertuigen en gebouwen. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Deze en vele andere bijzonderheden worden door Philippe Goddin uit de doeken gedaan in zijn driedelige reeks ‘De Kunst van Herge’. Eerder verschenen al Deel 1 (1907-1937) en Deel 2 (1937-1949). En nu is daar eindelijk Deel 3 in het Nederlands bijgekomen. Het behandelt de jaren 1950-1983. Klassiekers als Het Zwarte Goud, de Maan-albums en De Zaak Zonnebloem passeren de revue. De soap rond het weekblad Kuifje wordt niet vergeten. En natuurlijk komt het privé leven van Georges Remi, zoals de tekenaar in werkelijkheid heette, uitgebreid aan de orde. De vlot geschreven verhalen zijn rijkelijk voorzien van unieke, vaak nooit gepubliceerde tekeningen. De boeken zijn prachtig vormgegeven. Hardcover, grote pagina’s, een kilo per stuk.

Kunst van Herge deel 3

 

De lezer wordt verrast door een intrigerende persoonlijkheid. Een kunstenaar die ook gewoon mens was. Het is de biografie die Hergé verdient. Omvangrijk, gedetailleerd en stampvol artistieke hoogtepunten. Als ik een cijfer mocht geven was het een tien.

 

Auteur: Philippe Goddin

Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij

208 pagina’s / €32,90

 

De Kunst van Herge, Deel 3 morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt gratis thuisbezorgd én ingepakt!