De poëtische pijn van een Gewonde Stad

De poëtische pijn van een Gewonde Stad

572
DELEN

gewonde-stad-coverOp 19 augustus 1914 verandert de universiteitsstad Leuven in een paar uur tijd van het Belgische militaire hoofdkwartier in een door Duitse soldaten bezette stad. Niet veel later wordt Leuven brutaal in de as gelegd: burgers worden vermoord en de bibliotheek staat in brand.

De Duitsers beweerden dat ze werden beschoten en reageerden met een allesvernietigende woestheid. 1081 huizen branden af, 209 mannen, vrouwen en kinderen kwamen om. Grote delen van het centrum lagen in de as en vele kunstwerken van onschatbare waarde gingen in de vlammen op. Het ging de wereld rond en leverde de Duiters een barbaarse reputatie op.

Pijn
Kunstschilder Gerolf Van de Perre en schrijfster Johanna Spaey vatten deze dramatische begindagen van de Eerste Wereldoorlog in pijnlijke poëtische beelden en woorden. Van verschillende gezichtspunten (de koning, burgers, een verminkte Belgische soldaat) wordt een magnifieke, maar treurige reconstructie geweven. Een graphic novel, een beeldroman avant la lettre: de zachte pastels maken pijn tastbaar – de indrukwekkende tekst is van een literaire schoonheid en dwingen een ademloos doorlezen onverbiddelijk af.

‘Ik ben een koning van papier geworden.
Ik hoor hoe mijn land de eenzaamheid rond mij opstapelt, de stemmen dik als ijzerzandsteen, de geruchten als mortel tussen de tanden.’

en even later

‘Ik ben het gezicht van de oorlog.
Na enkele weken is dit het resultaat: een ruïne van oog en mond.
Een verbrande huid. Een gat waar mijn rechterkaak zat.
Een halve Belgische soldaat.’

Gewonde-Stad-soldaat

Wil je weten hoe een Belg zich voelde in zijn Gewonde Stad? Dit is niet het zoveelste herdenkingsboek van WO1, dit is hét boek over WO1. Aarzel niet en lees dit imposante werk. Een klassieker werd geboren… Dank, Gerolf en Johanna, dank. *****

Tekenaar: Gerolf Van de Perre
Tekst: Johanna Spaey

Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
224 pagina’s / €29,99 / hardcover

Bestellen

 

Bestel voor 18:00 uur en uw boek wordt de volgende werkdag GRATIS thuisbezorgd!

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]