De Stripprofessor

De Stripprofessor

872
DELEN
De Stripprofessor

Wij presenteren u: De Stripprofessor. Misschien zelfs zijn proefschrift. U kent promovendus Joost Pollmann van zijn recensies en essays over strips, graphic novels en cartoons in onder meer de Volkskrant. En hij is natuurlijk de broer van de man die ons Styx naliet: Peter Pontiac.

De StripprofessorDe productieve prof Pollmann heeft nu vijftig uitgebreide colleges over tekenkunst gebundeld in De Stripprofessor. Inclusief opdrachten aan de lezer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt aan bod. Hij leert ons kijken naar het spel dat stripmakers spelen met kaders, het gootje ertussen, de bladspiegel en uiteindelijk het brein van de lezer.

Hij stort zijn kennis uit over stijlherkenning en belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied, zoals de opkomst van de getekende journalistiek. Een paar vragen aan Joost Pollmann zijn op zijn plek.

Voor wie zijn deze colleges nu eigenlijk bedoeld?
‘Dit boek is bedoeld voor de gevorderde stripliefhebber, maar ik hoop vooral de culturele consument te bereiken die belangstelling heeft voor allerhande cultuurvormen, maar het nog niet vanzelfsprekend vindt om een paar keer per jaar een grafische roman te lezen. In die zin,’ vindt de voormalig directeur van de Stripdagen Haarlem, ‘kun je mijn boek opvatten als een introductie in de wereld van het betere beeldverhaal. Comics voor dummies, maar dan met een vooropleiding.

Joost Pollmann
Portret van Pollmann door Paul van der Steen

Maar wordt het dan niet eens hoog tijd dat deze introductie daadwerkelijk gedoceerd gaat worden?
‘In het kunstonderwijs, middelbare school, maar ook hbo, zou zeker ook aandacht moeten worden besteed aan de stripcultuur en stripgeschiedenis. Aan de hand van De Stripprofessor kom je dan al een eind als docent.’

Welk boek heeft jouw speciale belangstelling, als kenner zijnde?
‘Een heel goed boek vind ik: Een tweede huid van Hugues Micol & Loo Hui Phang. Het heeft aan de ene kant een echte comic-inhoud (wetenschapper krijgt ongeluk  in het laboratorium en moet als monster verder leven) en tegelijkertijd de diepgang en grafische verfijning van een grafische roman. The best of both worlds.’

U hoort het, middelbare schoolbesturen, hbo’s en universiteiten van Nederland: geef deze man alstublieft een aanstelling. Dat doctoraat volgt later wel. Oh ja: luister hier naar zijn item in Met het oog op morgen (NOS).

Auteur: Joost Pollmann
Uitgever: Podium
240 pagina’s / €22.50 / softcover

RECENSIEOVERZICHT
SCENARIO
10
ARTWORK
8
DELEN
Vorig artikelPeter van Straaten overleden
Volgend artikelDe Drinker: want ik heb drank en drugs