De Toonder Animatiefilms

De Toonder Animatiefilms

1087
DELEN

Woensdag 16 maart is het 75 jaar geleden dat Tom Poes voor het eerst afgedrukt werd in De Telegraaf. Dat schrijver en tekenaar Maarten Toonder daarnaast een ambitieus filmmaker was, met zijn eigen studio, is bij velen echter onbekend.

Tijd om de schade in te halen. Bijvoorbeeld met een zeer mooie uitgave van Silvester. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van Toonders plannen om animatiefilms te gaan maken. Hij wilde de Nederlandse Walt Disney worden.

tom poes telegraaf 2

Jarenlang pompte hij al het geld dat hij verdiende met de strips in zijn tekenfilms. Zo kwamen zijn meest bekende producties De Gouden Vis (1952) en Moonglow (1954) tot stand. Maar deze twee titels zijn slechts het topje van de ijsberg. De Toonder Studio’s behoorden jarenlang tot Nederlands grootste filmproductiebedrijven. En naast dergelijke vrije films werden ook nog eens honderden reclamefilmpjes gemaakt.

In De Toonder animatiefilms beschrijft Jan-Willem de Vries de geschiedenis van deze omvangrijke animatiefilmproductie. Vanaf Toonders eerste tekenfilmexperimenten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot aan de laatste producties die in zijn studio’s werden gemaakt.

toonder animatiestudiosNaast de bekende filmtitels behandelt dit boek ook talloze producties, die bij het grote publiek volstrekt onbekend zijn. Het boek bevat meer dan 500 afbeeldingen, waaronder productiefoto’s, potloodschetsen en storyboards.

Dit boek bevat tevens een dvd met daarop onder andere: Tom Puss und das geheimnis der Grotte I en II, Tom Puss and the Haunted Castle, The Magic Music, Dreamland, The Legend of Loch Ness en meer. Het boek is kostbaar, maar mag gezien worden als het standaardwerk over de grote kunstenaar en producer Marten Toonder.

Als u nu bestelt ontvangt u een exclusieve prent cadeau.

Schrijver: Jan-Willem de Vries
Uitgever: Silvester Strips
336 pagina’s / €100,- / luxe hardcover