Deserteur

Deserteur

804
DELEN

Deserteur gaat over de jeugd van de vader van tekenaar Halfdan Pisket. Die groeit op in een welvarende familie in een klein dorpje in het grensgebied tussen Turkije en Armenië. Zijn vader, een fervent aanhanger van Atatürk, is Turks en moslim. Zijn moeder is Armeens en christen.

Het dorpje lijkt onberoerd door de conflicten tussen Turken en Armeniërs. Toch liggen er nog steeds skeletten langs de wegen uit oude oorlogen. Het Turkse leger bewaakt de nabijgelegen grens, die zich voortdurend verplaatst. Piskets vader dient korte tijd in het Turkse leger. Uiteindelijk deserteert hij en dat is desastreus. We proeven de angst, het verdriet van verlies van dierbaren. Door het hele boek heen.

Puntje van kritiek is het ontbreken van termen als kwestie, genocide en ook: jaartallen. Met name de gemaskerde soldaten, die ‘de gezichtslozen’ worden genoemd, vond ik een interessant gegeven, maar iets tastbaars is lastig te vinden. Over de kwestie zelf is hier een aardig artikel te lezen (pdf).

Deserteur
Deserteur
is een schitterend geïllustreerde graphic novel waarin woord en beeld samensmelten tot een rauw en mysterieus levensverhaal. De vakken en aaneengeregen in hard zwart-wit. En we zijn nog maar net onderweg. Dit is het eerste deel van Halfdan Piskets veelgeprezen biografische trilogie, over een Turkse emigrant die naar Denemarken komt op zoek naar een betere toekomst. Daar wordt hij echter geconfronteerd met een duistere kant van zichzelf. Elk deel uit de trilogie staat op zichzelf.

Stripauteur en illustrator Halfdan Pisket (1986) studeerde in 2009 af aan de Royal Danish Academy of Fine Arts. Pisket was de eerste striptekenaar die de prestigieuze beurs voor auteurs ontving van de Danish Arts Council.

Artwork & scenario: Halfdan Pisket
Vertaling: Kor de Vries
Uitgever: Uitgeverij Q / Submarine / SubQ
104 pagina’s / €17,50 / paperback

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
8.5
SCENARIO
9
DELEN
Vorig artikel30ste Stripfestival Middelkerke
Volgend artikelHeinz is eindelijk bij de N