Edmond Baudoin – De eerste reis

Edmond Baudoin – De eerste reis

1078
DELEN

Stel, je bent een jaar of dertig, boekhouder en zit verveeld uit het raam te staren. Stomme cijfers! In je hoofd wervelen de prachtigste verhalen en figuren rond. Tekenen wil je, tekenen! Edmond Baudoin glimlacht, pakt een pen op en begint te schrijven. Aan zijn ontslagbrief.

Het is 1971 en eindelijk staat hij zichzelf toe om met kwast en potlood terug te keren naar zijn jeugd. Tien jaar later ligt het eerste album in de boekwinkels: Civilisation. Vanaf dat moment is hij ongekend productief: tot op de dag van vandaag levert hij minimaal één werk per jaar af.

Edmond Baudoin
Edmond Baudoin op reis in MexicoOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Behalve workaholic (hij was drie jaar hoogleraar in de kunsten aan de universiteit van Québec) is Baudoin jaloersmakend creatief. Tussen 1986 en 1991 experimenteerde hij driftig met technieken, materiaal en verhaallijnen. Precies uit die periode selecteerde Sherpa vier fantastische verhalen: ‘Een robijn op de lippen’, ‘De eerste reis’, ‘Het portret’ en ‘Opa’. Als lezer word je alle kanten op geslingerd. Van een spannende graphic novel tot een artistieke collage.

baudoin 03Het ene verhaal is een prachtig gecomponeerd geheel, terwijl het andere een stijloefening in de portretkunst wordt. Misschien dat we daar de kern raken – Edmond Baudoin is boven alles een liefhebber van mensen. Van hun kwetsbare, vaak verborgen gevoelens. Hij gaat midden in een verhaal net zo lang door met een serie gezichten tot hij de juiste snaar raakt. Links: een hoofd dat samengesteld is uit een enkele lijn. Rechts: stilistische figuren bestaand uit donkere schaduwen en een enkel gruizig veegje dat de tekening plots, maar intens, tot leven wekt. En als dat niet voldoende is verbeeld je toch ‘gewoon’ de onzichtbare gedachten?

Baudoin
Studie: ‘danse’

Eén ding lijken de verhalen gemeen te hebben. Dat is het compromisloze zwart-wit, in al haar facetten. Niet te verwarren met grijstinten, daar doet de Fransman niet aan. Hooguit het suggereren hiervan met honderden kleine streepjes. Let op: het vergt de nodige concentratie om je onder te dompelen en mee op reis te gaan. Om het donkere water in te duiken.

Daarna word je willoos meegesleurd in een kolkende rivier van inkt, vlakken, machtige verhaallijnen en de meest kleurrijke karakters die je ooit uit een zwarte pen zag vloeien. Niet zomaar werd deze kunstenaar meerdere malen geëerd op het stripfestival van Angoulême. Deze hardcover is een juweel en schreeuwt om meer (meer! MEER!). Diepe buiging.

Deze recensie is door ons geschreven voor de Boekenkrant (juli 2016)

Artwork & scenario: Edmond Baudoin
Uitgever: Sherpa
188 pagina’s / € 24,95 / hardcover