Eenverhaal, een tragisch stijlfeest

Eenverhaal, een tragisch stijlfeest

581
DELEN

In Eenverhaal zien we Silvano Landi, een succesvol schrijver, wordt verward aangetroffen op een leeg strand. Hij komt in een psychiatrische kliniek terecht, waar hij obsessief twee dingen tekent: een tankstation en een grote kale boom.

De artsen hebben geen idee waar ze moeten beginnen en zijn familie heeft de hoop opgegeven. Zo ontmoeten we een bijzonder eenzaam en triest figuur, met een even tragisch verhaal. Namelijk dat van zijn overgrootvader Mauro, kanonnenvoer tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze schreef brieven vanuit de loopgraven, vaak vlak voordat hij weer op dodenmissie gestuurd werd. De liefde voor zijn vrouw en kindje hield hem overeind.

eenverhaal-2
Identificatie
Silvano heeft zich dusdanig met zijn voorvader geïdentificeerd dat hij de grip op zijn eigen werkelijkheid volledig is verloren. Hoe hij dit zelf ervaart, ontdekken we dankzij de  fenomenale Italiaanse illustrator Gianni Pacinotti. Naadloos kruipen we in Landi’s hoofd, en komen zo in de verschrikkelijke Grote Oorlog terecht. Niet alleen gezien vanuit de afschuwelijke, uitzichtloze bebloede modder bende dat het slagveld was (weer die boom). Ook zien we de verveelde elite die de oorlog in hun salons als speeltje stimuleert…

eenverhaal-1
Stijlfeest
Behalve dit indrukwekkende verhaal, is ook het artwork om te snoepen. Stijlwissels, zelfs binnen dezelfde strook, duiden meteen gedachtes en emoties. Warme, levende aquarels, rauwe potloodschetsen, soms haast cartooneske tekeningen. Als liefhebber sta je simpelweg te stuiteren van zoveel moois, in een helaas spuuglelijke cover. Wie daar verantwoordelijk voor is verdient een tik voor zijn of haar billen. Verder: perfectie, klaar.

Tekenaar: GIPI
Uitgever: Oog & Blik | De Bezig Bij
128 pagina’s / €24,90 / paperback

Bestellen