Gaza 1956

Gaza 1956

594
DELEN

Heb je weleens op ‘Gaza’ gegoogled? Klik hier als je dat op dit moment niet aan het doen bent. Gewoon, om er even in te komen.

Inderdaad.

Beelden die te gruwelijk voor woorden zijn. Maar tegelijkertijd zo vaak op tv geweest dat we er niet meer van op kijken. Onbeschrijflijk? Wellicht. Maar misschien kan het wel tot ons doordringen in slow motion. Via het journalistieke tekenwerk van verslaggever Joe Sacco.

Hij neemt ons mee naar het kapotgeschoten en overbevolkte Rafah, gelegen in de meest zuidelijke punt van de Gazastrook. In 1956 schoten Israëlische soldaten daar 111 Palestijnen dood. Een van de zwartste dagen in een schijnbaar oneindige oorlog. Maar ook een van de onbekendste. Nauwelijks tot geen Engelstalige bronnen. Tegenstrijdige waarheden. Wie heeft gelijk? Wat is er daadwerkelijk gebeurd in Rafah en het aangenzende kampstadje Khan Yunus?

Sacco gaat in gesprek met de gewone man en vrouw. Vluchtelingen, weduwen en guerrilla’s van toen. Ooggetuigen vaak. Mensen die letterlijk de dood in de ogen hebben gekeken. Hij neemt alle tijd om vertrouwen te winnen en weet daardoor de meest emotionele herinneringen op te tekenen. Verloren vrienden en geliefden. Politieke spelletjes en smerige leugens van alle betrokken partijen. Sacco geeft ze allemaal een plek in dit fabuleuze boek.

Want dat is dit werk zonder meer. Historie loopt naadloos over in het heden. Het buitengewoon goed gedocumenteerde verhaal intrigeert. De veelheid aan details en uitgewerkte karakters zorgen voor vele avonden geboeid lezen. Het tekenwerk is magnifiek: de wijze waarop Sacco zijn pen hanteert maakt kleuren overbodig.  De kenners noemen Gaza 1956 zijn magnum opus. Totdat hij zichzelf opnieuw overtreft sluit ik me hierbij aan.

 

Auteur: Joe Sacco

Uitgever: Atlas Uitgeverij

430 blz / €29,95

 

Gaza 1956 morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt gratis thuisbezorgd én ingepakt!