Gegijzeld

Gegijzeld

1826
DELEN

De Kaukasus is een kruispunt van religies, culturen en talen. Dankzij het kenmerkende gebergte dat het gebied doorkruist is het van oudsher een grensgebied van grote rijken: Rusland, de oude Romeinen, Grieken en Ottomanen. In dit onrustige gebied ontmoeten we Christophe André, op zijn eerste missie voor Artsen zonder Grenzen. Hij wordt Gegijzeld.

Het is 1997. André wordt tijdens zijn eerste humanitaire missie ontvoerd in Ingoesjetië. 111 dagen lang zit hij vervolgens vast in buurland Tjetsjenië. In totale onzekerheid over zijn toekomst, vastgeketend aan de radiator. Tot hij weet te ontsnappen. En nee, dit is geen spoiler, want pas na een paar ontmoetingen met deze hulpverlener besloot Guy Delisle er een graphic novel van te maken. Een spannend gegeven, aangezien Delisle voordien steeds zijn eigen ervaringen gebruikte. Shenzhen, Pyongyang, Birma en Jeruzalem gaan over hemzelf – in bedrieglijk eenvoudige tekeningen brengt hij bizarre situaties met prachtige humor tot leven.

Nu moet hij echter iemand anders portretteren. Enkel op basis van verhalen, zonder beeldmateriaal. En dan ruim 400 pagina’s voltekenen. Over eenzaamheid, methodes om niet gek te worden van verveling, de angst, de uitzichtloosheid… Nou, plan maar een paar vrije avonden in, want deze slowfood gaat je hongerige kunstbuikje helemaal vullen. Intrigerend relaas, op de voor Delisle zo kenmerkende luchtige wijze. Geen onnodig drama, maar een lichtvoetige dans door zware materie. Top.

Guy Delisle – Gegijzeld
Uitgever: Scratch
Vertaling: Igmar de Haan
432 pagina’s / €29,90 / softcover

Haal hem bij je boekwinkel of hier: