Haat hem, adoreer hem, maar blijf wel lachen

Haat hem, adoreer hem, maar blijf wel lachen

1359
DELEN
Gummbah

Gummbah is hoe dan ook een interessant verhaal. Wie hem volgt weet dat het leven Gertjan van Leeuwen, zoals zijn echte naam luidt, overkwam.

gummbah-de-def-fem-golf-1Kijk oude fragmenten terug op YouTube en ontdek flinke flessen witte wijn naast het verstrooide voorkomen van de striptekenaar. Lekker zuipen en optreden met zijn maatje Hans Teeuwen. Tekenen deed hij op een recept van ‘een nog net handelbare kater en sloten koffie’. Totdat hij zelf de regie nam en zijn werk opschaalde naar een hoger niveau.

Drinken doet hij niet meer, tekenen des te beter. Scherper, doordachter. Hij verwacht ook dat je minutenlang naar een cartoon kijkt voordat je een oordeel velt. Er is meer dan je op het eerste oog ziet en dat kost wat moeite.

GummbahDe uitgever maakt hier handig gebruik van. Via de website van Gummbah (die al zeker een jaar of drie niet is bijgewerkt), komen we uiteindelijk bij De Harmonie terecht. Daar lees ik hoe De definitieve feministische golf wordt aangeprezen. ‘Het werk van Gummbah behoeft nog steeds geen nadere uitleg. Sterker nog: beter van niet. You either love it or hate it. Voor de lovers komt er nu gelukkig weer een compilatie van zijn beste werk van de laatste tijd, zoals al eerder HIER en De avonturen van Wim Kut.’

En ja, die haters zien hier hun vooroordeel direct bevestigd, met een cover in stijl. ‘Het gaat alleen maar over seks,’ is de veelgehoorde opmerking als ik het bekende pseudoniem laat vallen. ‘Kijk dan’ – en men wijst naar de witte omslag. Een vrouw, ontdaan van elke vorm van aantrekkelijkheid, ja zelfs van haar kleren, ligt naakt en wezenloos op de motorkap van een auto.
Misschien moet het een Golf voorstellen. Details zijn nooit Gummbah’s sterke kant geweest. Binnenin is het niet veel beter. Veel bungelende borsten en groezelige geslachtsdelen.

gummbah 1
Gummbah kan onvoorstelbaar bot zijn

Zonder uitzondering verlept, misvormd, mislukt. De ‘sterren’ van Gummbah zijn trieste figuren in een absurd toneelstuk. In het theater dat niets anders is dan Van Leeuwens visie op het leven: een betrekkelijk en beperkt bestaan waarin elke ploeteraar er maar het beste van probeert te maken.

Neem jezelf niet te serieus. En zeker een ander niet, vindt Gummbah. Zijn tekeningen, vaak collages bestaande uit lijnen en foto’s, zijn daarom gortdroog. Er moet gelachen worden. Of toch tenminste gegrinnikt. True, vaak om zwarte humor. Maar soms is het leven een hard gelach.

Deze recensie is ook geplaatst in De Boekenkrant van juni 2016

Scenario & tekeningen: Gummbah
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie
176 pagina’s / €17,50 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
8
SCENARIO
9
DELEN
Vorig artikelPresentaties Garcia en Sutu
Volgend artikelWil jij gratis naar The Red Turtle?