Wanneer Louis een uitnodiging ontvangt om zijn ex-geliefde Agathe te bezoeken, gaat hij daar graag op in. Eenmaal aangekomen in haar huis aan de oevers van de Loire blijkt zijn bezoek anders te verlopen dan verwacht.
Door Martijn Douma
De uitnodiging kwam uit het niets. Louis had vijf jaar lang een relatie met Agathe, en heeft een fijne tijd met haar gehad. Maar hij heeft haar al vele jaren niet gesproken. De invitatie roept de nodige emoties bij de pensionado op. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, mede dankzij de fijne herinneringen aan de intrigerende vrouw. Eenmaal aangekomen bij haar huis, dat prachtig gelegen is aan de oevers van de Loire, wordt hij ontvangen door Lydia en Samuel.
Nooit normaal
Een aantal anderen druppelt het huis binnen: vrienden en oud-geliefden. Ze kennen elkaar allemaal niet. Maar wie er ook komt opdagen: geen Agathe. “Die vrouw heeft nooit iets normaal kunnen doen”, verzucht Louis. Allemaal hebben ze op een of ander moment wel in het huis aan de Loire gewoond. Maar hun gezamenlijke vriendin blijkt een verrassing voor ze in petto te hebben.
Liefde voor de Loire
In dit album poogt Étienne Davodeau zijn fascinatie voor menselijk gedrag te combineren met zijn liefde voor de Loire, de langste rivier van Frankrijk. Dat levert prachtige plaatjes op, en een, bij vlagen, interessant verhaal over hoe mensen de dood verwerken en het leven vieren. Hoewel hoofdpersoon Louis zijn rol met verve vervult, blijven de andere karakters te veel op de achtergrond om grote indruk te maken.
Openingen
De sterke visuele aanwezigheid van de rivier levert openingen op om de poëtische kant op te gaan, of juist de filosofische: het levensverloop van de mens koppelen aan de verschillende kanten van de rivier. Dat laatste komt er niet uit, het eerste komt vooral tot uiting in de fraaie tekeningen, waarbij de inkleuring een verrijking vormt. De natuurliefhebber zal het getekende rivierlandschap vast kunnen waarderen.
Al met al lonen de tekeningen de moeite, maar wist de menselijke interactie, ondanks het interessante uitgangspunt, mij niet helemaal te overtuigen.
Étienne Davodeau (1965, Botz-en-Mauges) heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, dat met name bestaat uit albums over mensen en hun gedrag en documentaire-achtige graphic novels. In de eerste categorie vallen, naast Loire, onder andere de oneshots De stroman (1996), De val (2004), Luchtwegen (2022) en het tweeluik Lulu (2018), in de tweede categorie zijn in het Nederlands alleen De onwetenden (2015) en Het grondrecht (2023) vertaald.
Loire
Scenario en tekeningen: Étienne Davodeau
Vertaling: Arend Jan van Oudheusden
Grafische verzorging: Studio Peter de Raaf
Uitgeverij: Concertobooks
104 pagina’s / hardcover / € 28,99