Home graphic novel Op zoek naar eeuwige roem in Kleos

Op zoek naar eeuwige roem in Kleos

In dit met humor en vaart geschreven epos ga je mee op reis met de jonge Griek Philokles. Hij is gefascineerd door de heldendichten van Homerus, en kent elke regel uit zijn hoofd. Als zijn dorp wordt geplunderd door piraten doet het bestuur van het eiland niets. Verontwaardigd besluit Philokles in zijn eentje op pad te gaan om wraak te nemen op de aanvallers.

Door Liselot Wolters

Vreemde voorspelling
In een kleine vissersboot gaat hij op pad. Zijn tocht brengt hem eerst bij de ‘profeet’ Tiresias, een blinde, oude man. Deze vertelt hem, nadat hij eerst de wijnvoorraad van Phileklos heeft opgemaakt, dat de piraten Kythiers zijn en voorspelt hem hoe hij zijn missie kan laten slagen. Vol goede moed gaat de jonge Griek met deze boodschap de zee weer op.

Verleid
Overvallen door een storm lijdt hij schipbreuk. In een kapotte boot wordt hij wakker op een onbekende plek. Als hij een aantal vrouwen bespiedt die aan het baden zijn, nodigt één van hen hem uit in haar huis. Ze verleidt hem. Haar man krijgt er lucht van en daagt hem uit tot een gevecht, dat hij glorieus verliest. Maar hij weet nog wel levend het eiland af te komen.Niemand
Na nog een aantal beproevingen spoelt hij bewusteloos en gewond aan op een piepklein eilandje. Daar wordt hij gevonden door uitgerekend de Kythiers. Ze maken hem tot slaaf en noemen hem Outis: Niemand.Heldendicht
Op een dag moet hij het brood serveren, terwijl koning Monophtalomos en zijn mannen luisteren naar een dichter die stuntelend verzen voordraagt uit de Odyssee. Phileklos blijkt veel beter in staat Homerus te citeren en wordt prompt door de koning aangesteld als nieuwe dichter. Ze hangen aan zijn lippen. Maar Phileklos weet dat hij door de mand zal vallen als hij niet in staat blijkt zelf nieuwe heldendichten te maken. Hij maakt plannen om te ontsnappen en krijgt de kans van zijn leven om toch nog eeuwige roem te verwerven. Zal zijn naam bezongen worden in de heldendichten van de toekomst?Verrassend
Waar de Odyssee en Illias lofzingen op heldendaden, is dit verhaal eigenlijk een antiheldendicht. Het scenario ontwikkelt zich lekker vlot, al duurt het voordragen uit het werk van Homerus soms te lang. Wel wordt er op een goede manier gebruik gemaakt van woorden uit die tijd, zonder dat het daardoor onleesbaar wordt. En de verrassende plot maakt het geheel tot een prima script. Het enige minpuntje vind ik persoonlijk het soms onnodige naakt.
Klassieke oudheid
De coverillustratie zet je meteen op het juiste spoor met de verwijzing naar de kunst op oude Griekse vazen. Ook in het verhaal komt deze stijl een paar keer terug. Met name bij de mannelijke karakters zie je aan de gelaatstrekken onmiddelijk dat het verhaal zich afspeelt in de klassieke oudheid. Wat betreft inkleuring zijn de tekeningen van wat zich binnen afspeelt sfeervol en realistisch ingekleurd, maar bij de landschapstekeningen zijn met name de blauwe kleuren vaak te helder. Dat doet onecht aan. De onomatopeeën (klanknabootsingen, zoals BAM!) zorgen soms eerder voor vraagtekens, dan dat ze iets toevoegen.

Vrienden
Mark Eacersall is een Frans-Britse scenarioschrijver uit de audiovisuele sector. GoSt 111, zijn eerste graphic novel, verschijnt in 2020. Eerder werd door ons zijn album Antanavario gerecenseerd.

Serge Latapy is al jaren bevriend met Mark Eacersall. Hij is journalist en woont in Bordeaux, waar hij werkt voor het dagblad Sud-Ouest. Als jonge student concentreerde hij zich op de oude geschiedenis en de Griekse beschaving.

Droom
Amélie Causse volde de opleiding cartooning in het Franse Roubaix. Aan het eind van haar studie ontmoette ze tekenaar Winoc (Grand Café Tortoni) die haar de kans gaf haar droom om striptekenaar te worden te verwezenlijken. Eerder tekende ze La commode aux tiroirs de couleurs en Fanny. Kleos is haar eerste album dat ook in het Nederlands is verschenen.

Kleos
Scenario: Mark Eacersall & Serge Latapy
Tekeningen: Amélie Causse
Uitgeverij: Daedalus
132 pagina’s / hardcover / € 26,98