Spotters

Spotters

1422
DELEN

Iedereen kent van die stellen waarvan je je vroeg of laat afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk was dat juist die twee ‘iets’ in elkaar zagen. De hoofdpersonen van deze nieuwste graphic novel van Michiel van de Pol vormen zo’n bijzonder koppel.

spotters_cover_kleinHij, Frank, is een teruggetrokken jongen die niets liever doet dan vliegtuigen spotten en modelvliegtuigen in elkaar lijmen. Zij, Julia, is een extraverte duizendpoot die zich helemaal overgeeft aan de roman die ze aan het schrijven is. Franks wereld, waarin de informatie op internet een ijkpunt is, ontmoet de ongecontroleerde wereld van Julia.

Als blijkt dat Julia zwanger is trekt ze bij Frank in en lijken beiden zich op een eigen manier voor te bereiden op een nieuwe fase in hun leven. Maar dan wordt Julia ziek. Ze besluit dit in eerste instantie voor Frank verborgen te houden wat natuurlijk tot op bepaalde hoogte maar mogelijk is.
Na Julia’s overlijden moet Frank zijn vertrouwde, overzichtelijke wereld achterlaten en schikt hij zich in zijn nieuwe situatie.

Spotters1De botsing tussen twee werelden vormt het decor waarin zware onderwerpen aan de orde komen: zelfbeschikking, ziekte, dood, en liefde. Tegelijkertijd wordt het verhaal nooit zwaar. Het blijft een bepaalde luchtigheid behouden. Dat is knap, hoewel het ook een keerzijde heeft. Met name de ontwikkeling van Frank na de dood van zijn vriendin komt wat oppervlakkig over. Het sterke van de luchtigheid in het verhaal is daarmee ook een zwak punt geworden.
Spotters5

De tekeningen zijn in drie kleurentinten onderverdeeld. De verhaallijn wordt in het geel weergegeven, de gedachtenwereld van Frank is blauw en die van Julia rood. Daarmee krijgt het verhaal een intieme dimensie. Met name de pagina’s van Julia kenmerken zich door groteske gedachten en ideeën. Die komen op deze manier goed tot hun recht.

Spotters is een mooi verhaal dat nooit depressief wordt. Dat er soms details niet goed uit de verf komen nemen we graag op de koop toe. Een stevige uitgave, piekfijn vormgegeven.

Tekeningen & scenario: Michiel van de Pol
Uitgever: Scratch
180 pagina’s | €27,90 | hardcover