Home graphic novel ‘Terug naar de kust’ als beeldverhaal

‘Terug naar de kust’ als beeldverhaal

Maria raakt ongewenst zwanger. Ze besluit in haar eentje om over te gaan tot een abortus. De hel breekt los nadat ze vlak na de ingreep dreigbrieven ontvangt. Wie is de afzender? Een zenuwslopende periode van angst en radeloosheid breekt aan.

Door Bastiaan van Esch

Iedere auteur heeft als droom dat zijn boek als bestseller hoge ogen gooit voor een groot publiek. Als zo’n boek dan ook nog eens verfilmd wordt is het helemaal kassa. In het geval van Saskia Noort komt haar boek ook nog eens uit als graphic novel. En dan wordt het interessant. Hoeveel blijft er over van het oorspronkelijke verhaal en kunnen de illustraties duizenden woorden vervangen?

Het verhaal
Ook al heb je het boek nog nooit gelezen, wellicht heb je de film wel gezien. De titel komt je in ieder geval bekend voor. Maria, een alleenstaande moeder, zingt in een coverbandje en daar ontmoet ze Geert. Het lijkt de man van haar dromen en ze raakt al snel zwanger. Na wat opstartproblemen lijkt alles goed te gaan, maar tussen de jonge ouders gaat het snel bergafwaarts.

Drank
Geert raakt aan de drank en dit vloeibare goedje krijgt steeds meer invloed op zijn leven en op dat van zijn jonge gezin. De gebroken nachten en de vele avonden zonder Maria duwen hem in een neerwaartse spiraal. Hij wordt gewelddadig en vuurt vele scheldkanonnades af op Maria. Als ze het ’s nachts opnieuw op hun heupen krijgen, blijkt de coverzangeres voor de derde keer zwanger. Dit trekt Maria niet meer, want ze kan de overspannen relatie met Geert en de zorg voor haar twee kleine kinderen niet aan.

Abortus
Maria besluit daarop voor een abortus te kiezen. Wat je ook van deze solistische beslissing vindt, de ellende begint daarna pas echt. De gebroken vrouw krijgt dreigbrieven naar aanleiding van haar beslissing om het kindje weg te laten halen. Ze wordt uitgemaakt voor moordenaar, wordt met de dood bedreigd en het gaat van kwaad tot erger. 

Terug naar de kust
Maria is het zat en besluit om een poosje de stad te verlaten. De bedreigde moeder is opgegroeid in de duinen. Een fijne jeugd heeft ze niet gekend. Samen met haar zus werd Maria geconfronteerd met een moeder die het gezin terroriseerde met haar psychiatrische stoornis. Ans, de zus van Maria, woont samen met haar man Martin in het ouderlijk huis. Ze vangt haar zusje en kroost op.

Brand
Waar Maria hoopt op rust, daar komt ze bedrogen uit. Het wordt alleen maar erger. Als blijkt dat haar eigen appartement in Amsterdam uitgebrand is, dan is het drama compleet. Het wordt met de dag gekker en Maria moet alle zeilen bijzetten om de verdenkingen niet op zichzelf te richten. Wie zit achter de dreigementen en de brand? Wie doet haar dit aan en wie wil haar leven en dat van haar kinderen verwoesten?

Plat
Het past in het klassieke plaatje van de Nederlandse literatuur: plat taalgebruik, seks na slechts een paar pagina’s tekst en met een hoop gezeik tot gevolg. Het vele gevloek past wellicht bij de beperkte woordenschat van de personages, maar dit scenario kan ook met creatiever taalgebruik zonder de ontelbare g-v-d’s. 

Kop en staart
Desondanks ben ik te spreken over de uitwerking van het scenario in vergelijking met het oorspronkelijke verhaal. Je merkt op een aantal moment dat Ahmad Resh (Spijt!, Afblijven!) een paar cruciale keuzes heeft moeten maken. Wat vertel ik wel, wat vooral niet? Hoe blijft het verhaal overeind? Ik denk dat dit uitstekend gelukt is. Zelf heb ik geen moment het gevoel gehad dat ik essentiële elementen heb gemist om het verhaal te kunnen duiden.

Gemengde gevoelens
Het tekenwerk is bij vlagen overtuigend. Het lukt Mathieu Schellekens (zoon van Saskia Noort) om de onschuld van de kinderen en de wanhoop bij de volwassenen in beeld te brengen. Het lichtgebruik en het spel met zwart-wit is sterk uitgewerkt.

Monnikenwerk
Op andere momenten blijft het tekenwerk qua overtuigingskracht en kwaliteit wat achter. Ik heb waardering voor het monnikenwerk dat verricht is om alle beelden uit te werken, maar het verschil is te zichtbaar aanwezig.

Eindoordeel
Wil je niet uren besteden om de oorspronkelijke bestseller te lezen, maar wil je het verhaal toch volledig tot je nemen? Dan is deze verstripping een aanrader. Let je niet teveel op het kwaliteitsverschil in de illustraties, dan heb je in een avond een spannende thriller gelezen die nog dagen in je hoofd blijft spoken.

Terug naar de kust
Scenario: Ahmad Resh naar de roman van Saskia Noort
Illustraties: Mathieu Schellekens
Uitgeverij: The House of Books
202 pagina’s / softcover / €24,99