Grimm zonder woorden

Grimm zonder woorden

1004
DELEN
grimm zonder woorden

Na mijn preek over beeldboeken in de vorige editie van De Boekenkrant kreeg ik meteen lik op stuk van de redactie. Jij wilt beeld? Dan kun je het krijgen. En zie, daar schoof een vriendelijk glimlachende hoofdredactrice een bijzonder boek over tafel. De Sprookjes van Grimm. Zonder woorden, welteverstaan.

 

Grimm zonder woordenLekker dan. We zijn allemaal jong geweest. En hebben ademloos geluisterd naar die heerlijke sprookjes, voorgelezen door mama. Eindeloos duurden de verhalen, want de broertjes Grimm waren nogal lang van stof.

 

Dat kan anders, dacht de Duitse illustrator Frank Flöthmann. Hij kroop achter zijn computer en stripte Sneeuwwitje, een stuk of wat dwergen en al die andere oude helden tot op de kern. Tot er niets anders overbleef dan de pure essentie van de sprookjes. De boel flink opgeruimd, om alles en iedereen vervolgens compleet opnieuw vorm te geven. Hij vérstripte ze, zonder een enkel woord. In de tekstballonnen (dat dan weer wel) slechts symbolen die ons verdacht bekend voorkomen. Icoontjes vervangen de spraak. In één oogopslag zie je wie wie eet, kust, of achterlaat.

Grimm zonder woordenEen palet met rood, groen, zwart en wit zijn dan voldoende om de lezer te verrassen met een frisse versie van Roodkapje en Repelsteeltje. Maar ook minder vaak vertelde sprookjes komen aan bod. En dat is juist zo interessant. Want het bekende werk is goed te volgen. Je waardeert de inventieve oplossingen die Flothmann kiest en grinnikt om de creatieve vondsten die je aan het denken zetten: weet je wel zeker dat de tekenaar dit zelf bedacht heeft?

Sterker nog, bij een onbekender werk zoals ‘Duimendik’, is het dan best een uitdaging om het verhaal te lezen, juist door het totaal gebrek aan tekst. Je wordt gedwongen om de beeldentaal te doorgronden, en voelt je weer even die kleine kleuter die zijn eerste boeken helemaal zelf verkent…

Grimm zonder woorden‘Sprookjes van Grimm zonder woorden’ is heerlijk pretentieloos, maar grafisch oogstrelend. De karakters lijken op het eerste gezicht zo plat als een dubbeltje maar ontwikkelen zich razendsnel in achterbakse prinsesjes of teleurgestelde kinderen. Ondanks, of inderdaad, dankzij onze enorme voorkennis, is ook dit sprookjesboek hartstikke spannend. Het is nog maar de vraag of het afloopt zoals het je al die jaren is verteld. Uitgevoerd als chique hardcover en prachtig geprint op glanzend papier is het een feest om te lezen. Om het artwork waarderend te bekijken. Samen met je kroost. Of lekker, in alle rust, alleen.

Tekeningen: Frank Flöthmann
Uitgever: Wereldbibliotheek
88 pagina’s / €19,99 / hardcover

 

Deze recensie is ook gepubliceerd in De Boekenkrant van november 2016

Bekijken
RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
8
SCENARIO
8
DELEN
Vorig artikel$1ngle
Volgend artikelZeven Ruiters 2: De prijs van het bloed