Hazes – de stripbiografie

Hazes – de stripbiografie

1574
DELEN
Andre Hazes

André Hazes ken ik van chaotische amateurbeelden, op weg naar het podium. Onderwijl drie blikjes Bavaria wegklokkend, om vervolgens met waterige oogjes een show voor een zaal dolenthousiaste studenten weg te geven. Een trieste aanblik van een onmiskenbaar groot artiest. Of je nu van hem hield of niet.

In het persbericht wordt al genoemd dat er zoveel is verschenen over de Amsterdamse volkszanger. Toch hebben de makers van deze nieuwe, driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het verhaal van de vertegenwoordiger van het levenslied moest zo helder en volledig mogelijk worden verteld. Een lofzang over een fenomeen: ook interessant voor niet-kenners.

Andre HazesEn zo werd ik een klassiek jongensboek ingezogen. Ciske de Rat is er niets bij. Ik lees over een vader met slechte dronk, die bovendien losse handjes had. Een jonge André die pas leefde op straat, de plek waar hij werd ontdekt, op de markt in ‘De Pijp’. Dit eerste deel, Bloed, beschrijft het leven van Hazes van 1951 tot 1976: de periode van straatschoffie tot schijnende ster zeg maar.

Hoe de twee opvolgende delen heten mag u zelf invullen… Een 9 slechts omdat we zo lang moeten wachten op de andere delen. Met pijn in het hart weggelegd: prachtig!

Tekeningen: Ben Westervoorde
Scenario: Jan-Willem de Vries
Vertaling: Kiek Houthuijsen (Mokum editie)
Uitgever: Silvester Strips
80 pagina’s / €19.95 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
9
SCENARIO
9
DELEN
Vorig artikelStripschapprijs 2017 voor Willem Ritstier
Volgend artikelPeter van Straaten overleden