Heinz is eindelijk bij de N

Heinz is eindelijk bij de N

957
DELEN
heinz

heinzEindelijk, het volgende deel in de serie over de leukste kat van Nederland is op de markt: na 3,5 jaar wachten is het vierde deel van Heinz van H tot Z uitgekomen: N.

Deel N bevat strips van de jaren 1995 tot en met 1997. De veelvuldige knipogen naar de actualiteit, in de jaren dat Ajax internationaal nog iets voorstelde op voetbalgebied, zorgt regelmatig voor oh-ja-momentjes.

Maar waar het vooral om gaat zijn de bizarre avonturen van de rode kater. En die zijn hilarisch. Of hij nu een kinderdagverblijf begint, op een onbewoond eiland voetbalt met Augustus – een lotgenoot die hij in juni leerde kennen maar vond dat de naam juni niet bij hem paste – of truffels zoekt in Oost Europa, Heinz is geweldig.

heinzDe full-color tekeningen werken daar natuurlijk zeer aan mee. Alles is opnieuw ingescand en ingekleurd. De tekeningen lijken eenvoudig, maar zijn geraffineerd. Genietend van deze strip verbaasde ik me er regelmatig over hoe een paar lijntjes in, bijvoorbeeld, de stand van de mond een heel nieuwe houding en emotie geven aan de illustratie. Kunstenaars hoor.

heinzBehalve op heerlijke, gortdroge humor, worden we ook nog getrakteerd op een uitgebreid dossier met achtergrond informatie. Research, gedachtenspinsels en commentaar op de actualiteit. Waardoor werden onze helden Windig & De Jong geïnspireerd? Je leest het allemaal, keurig per jaar gerangschikt.

heinzIk weet niet of je de andere delen al in de kast hebt staan. Maar dit valt wel onder de noemer ‘stripgeschiedenis’ en is een typisch geval van ‘verplichte kost’. Ik ken niemand. Werkelijk niemand, die het op kan brengen om zonder hardop te grinniken dit fantastische boek, deze geweldige serie, te lezen. Super!

Scenario & tekeningen: Windig & de Jong
Uitgever: Scratchbooks
264 pagina’s / €29,90 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
10
SCENARIO
10
DELEN
Vorig artikelDeserteur
Volgend artikelKamper Stripspektakel