Lars Fiske imponeert met Herr Merz

Lars Fiske imponeert met Herr Merz

602
DELEN

Wie ‘Herr Merz’ voor het eerst in handen houdt zal verrast, en enigszins verbouwereerd, de eerste pagina’s bestuderen. Het is nogal…anders. En laat dat nu precies het doel van het Dadaïsme  zijn. Weg met de oude kunststandaarden! Geheel in stijl heeft Lars Fiske het leven van een bijzondere exponent verbeeld.

Merz
Kurt Schwitters (1887) was een kunstenaar, typograaf en dichter in Hannover.  Merz is feitelijk een uitvloeisel, een zelfbedachte variant op het Dadaïsme, dat op haar hoogtepunt was rondom de Eerste Wereldoorlog. De kunstenaars gooiden de oude wetten overboord en experimenteerden met letters, klanken en vormen. In zekere zin perfectioneerde Schwitters dit gedachtegoed. Hij gebruikte voor zijn sculpturen simpelweg hetgeen hij op straat vond. Hij leefde zelfs in de bouwwerken, die opgetrokken waren in zijn eigen huis. Het woord ‘Merz’ is afgeleid van een krantenknipsel. Kurt Schwitters vond het gewoon uitstekend passen bij zijn nieuwe artistieke identiteit. Want hij wás zelf een kunststroming. Hij was Merz.

herrMerz_pagina
In stijl

Als lezer is het dus even wennen. Lars Fiske‘s belangrijkste bouwstenen zijn vormen en letters. De figuren zijn getekend met strakke lijnen en harde hoeken. Verzachtende tinten vinden we nauwelijks, hooguit om een andere omgeving te duiden. Het hele album is haast tweedimensionaal, het kleurgebruik ingetogen. Schaduwen zien we slechts sporadisch. Maar missen doen we alle extra’s niet: integendeel. We nemen genoegen met stijlvol rood als dragende kleur. Dan, na enig doorbijten, ga je de knappe, kunstzinnige opbouw waarderen. Temeer, omdat er zoveel te zien en te lezen is. We beginnen in Hannover en vluchten met Schwitters uit Nazi-Duitsland naar Noorwegen, om uiteindelijk na de oorlog in Engeland te belanden. Het is een levensreis en kunstgeschiedenis ineen. Een parel.

 

 

Tekenaar: Lars Fiske
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
112 pagina’s / €29,90 / paperback

Bestellen