Het Onzienbare en andere verhalen

Het Onzienbare en andere verhalen

625
DELEN

Sommige boeken koop je alleen al voor de kaft. Die straalt kunstzinnigheid uit en moet je gewoon hebben, klaar. Een prachtig voorbeeld heeft Oog & Blik zojuist in de etalage gezet: Het Onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft. Schitterend bewerkt en geïllustreerd door Erik Kriek.


Lovecraft

Hoewel de naam Howard Phillips Lovecraft misschien niet meteen enthousiaste reacties oproept, heeft hij grote invloed gehad op de populaire cultuur. Stephen King noemt Lovecraft’s werk bijvoorbeeld een van zijn primaire inspiratiebronnen. De Amerikaanse ‘pulpschrijver’ werd pas algemeen erkend na zijn vroegtijdige dood op 47-jarige leeftijd in 1937.

 

Erik Kriek
Kriek, bekend van de comic Gutsman, ontdekte in zijn tienerjaren het werk van de schrijver. ‘Ik ben bij Lovecraft gekomen via het spelen van het rollenspel Call of Cthulhu. Dat is verwant aan Dungeons & Dragons. Ik zal achttien of negentien zijn geweest.’ Sindsdien is hij gefascineerd door de verteller van macabere verhalen. Favoriet zijn De Zaak Charles Dexter Ward, Bergen der Waanzin en Schaduwen boven Innsmouth. ‘Die zijn het best gestructureerd en makkelijk te lezen’. Kriek schonk de laatstgenoemde titel terecht een prominente plek in het boek.


Michael Minneboo
ging bij Erik Kriek op bezoek en maakte mooie opnames van de tekenaar. Hij laat zien hoe Het Onzienbare ontstaat, van schets tot eindresultaat.

 

In totaal zijn er vijf meesterlijke horrorverhalen verstript. Gerard Soeteman schreef het voorwoord. Een eer, vindt Erik: ‘De Bedenker van Floris! Die staat voor eeuwig in mijn cool-book! Ik ben zeer vereerd dat Gerard het wilde doen… Hij is ook een groot Lovecraft-liefhebber. Dat is wat ons bindt.’

 

Artistieke angst
Het Onafzienbare is ouderwets griezelen op een ongekend artistiek niveau. Kriek is een begenadigd componist: de typische, angstige sfeer van Lovecraft vat hij met zijn penseel in diepzwarte inkt. Het werk is rijkelijk voorzien van donkere schaduwen, afkomstig van flikkerend kaarslicht… Tussen de pagina’s hoor je gegrom, ruik je een onmenselijke stank en was dat een verstomde gil? Niets is wat het lijkt. Als lezer moet je constant op je hoede zijn. En net als je denkt dat je ontsnapt bent… sleurt iets je weer terug. Het duister in.

 

Auteur: Erik Kriek
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
112 pagina’s / €24,90 / hardcover

 

Het Onzienbare en andere verhalen morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt GRATIS thuisbezorgd!