Het vel van de beer

Het vel van de beer

521
DELEN

Op het Italiaanse eilandje Lipari komen opa en kleinzoon aan de praat over het verleden van de ouwe. In het Amerika van de jaren ’30 van de vorige eeuw zat hij in een maffiaclan. Nadat de gewelddadige capo hem zijn broodwinning had afgenomen, een dansende beer, voegde opa zich in het gevolg van Don Pomodoro om uiteindelijk wraak te kunnen nemen op de moordenaar van zijn grote vriend.

Geheimen
Als vijftienjarige vertrouweling van de grote baas, behoorde hij tot degenen die bij hem in huis verbleven. Daar maakt hij kennis met de kleindochter van de maffiabaas met wie hij een geheime verhouding begon.
Don Pomodoro (een bijnaam die refereert naar zijn huidskleur) ontdekt dit geheim, met alle gevolgen van dien…

Wraak
Bovenstaande samenvatting klinkt als een clichématig maffiaverhaal. Het is jammer dat de strip op dit niveau is blijven steken. Er zijn namelijk genoeg lijnen in het verhaal aanwezig die verder uitgewerkt hadden kunnen worden. De onverwachte wendingen in de verhouding tussen kleinzoon en opa blijven onderbelicht evenals de overeenkomsten. Verder is het jammer dat de thema’s van wraak en verraad in de schaduw blijven staan van de allesoverheersende wellust. De manier waarop het verleden van opa in het heden van kleinzoon treedt is ook zo’n mogelijkheid tot een verdieping van het verhaal. Een gemiste kans, maar wellicht hebben de auteurs zich moeten beperken tot de hen gegeven bladzijdes.


Artistiek
De strip vertoont nu net te weinig diepgang en blijft steken in bloedvergieten, hoeren en nog meer bloedvergieten. Of is dit wat de lezers misschien het liefste opnemen?
De tekeningen zijn onze houvast gelukkig. Helder, consequent en artistiek. De knokige lichamen en lange neuzen geven het album een unieke sfeer en zonder meer bestaansrecht.

Toch, na de strip nogmaals gelezen te hebben blijven we met het gevoel zitten dat hier veel meer uitgehaald had kunnen worden… hopelijk zetten ze dit in een vervolg recht!

 

Tekenaar: Oriol & Zidrou
Uitgever: Ballon Media
64 pagina’s / €14,95 / hardcover

 

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]

DELEN
Vorig artikelHeinz – en dat is I
Volgend artikelEvert Kwok 4