In ‘Huidkruiper’ lijkt iets vreemds in de lucht te hangen. Luis, een gepensioneerde entomoloog, verhuist met zijn familie naar een nieuwbouwproject in een woestijnachtige omgeving in het verre westen van de VS. Langzamerhand verandert de pensionado in een insect. Zit er iets in het drinkwater waardoor Luis een transformatie ondergaat?
Door Bastiaan van Esch
Het is nogal stil in de nieuwe woonwijk. Vele huizen blijven onverkocht, het zand en het stof dwarrelt overal en de hitte werkt verstikkend. Toch neemt Luis zijn intrek in een van de vele woningen. In het begin lijkt er niet veel aan de hand, maar de koffie, waar de entomoloog in ruste van houdt, smaakt nergens naar. In zijn loopbaan dronk hij liters van het zwarte goud. Dat het hem niet meer smaakt is dan ook een verontrustende gedachte. Het gekke is dat zijn vrouw op geen enkele manier reageert op dat de koffie anders zou smaken.
Spiegel
Het menselijke, dat hem altijd zo gewoon was, wordt voor Luis met de dag onherkenbaarder. In de spiegel kijkt hij naar een man die verandert. Eerst subtiel, later kan hij het steeds slechter verhullen. De paniek slaat toe als hij niet langer kan vertrouwen op scherp zicht, maar langzamerhand steeds meer dubbel gaat zien. De fysieke verandering is klaarblijkelijk alleen voor hemzelf zichtbaar. Zijn gedrag is voor zijn dierbaren voornamelijk een reden tot groeiende zorg. Wordt Luis langzaamaan gek in zijn nieuwe habitat?
Sunny
Luis’ dierbaren ondergaan geen verandering. Kleindochter Sunny is gek op haar opa en ze deelt dezelfde passie voor geleedpotigen. Haar aanwezigheid werkt sterk op de gemoedsrust van Luis. Maar naarmate de dagen verstrijken gaat de transformatie door en in een steeds hoger tempo lijkt hij meer en meer op een insect. Op subtiele wijze krijg je te zien wat de achterliggende reden zou kunnen zijn van deze ontwikkeling en dat zette mij aan om vooral door te blijven lezen. De neerwaartse spiraal waarin Luis verkeert moet doorbroken worden en dat is nodig om het verhaal tot een ontknoping te laten komen. Debuut
‘Huidkruiper’ is het debuut van Yasmine Stalpaert. Tijdens haar masterjaar, aan de opleiding Beeldverhaal aan de LUCA School of Arts in Brussel, won ze de Knalgele Kubusprijs die werd uitgereikt door de Stichting Marc Sleen. Uitgeverijen zoals Menlu geven nieuw talent regelmatig een kans om hun masterproject verder uit te werken tot volledig stripverhaal. Het is voor een uitgeverij natuurlijk altijd een gok of een stripverhaal aanslaat bij het grote publiek. Er is voor deze jonge stripmaker nog wel een weg te gaan, maar haar debuut is veelbelovend.
Dossier
Stalpaert heeft in ‘Huidkruiper’ een dossier opgenomen waarin ze uitlegt hoe ze tot haar uiteindelijke uitwerking is gekomen. In eerste instantie was het plan om een driedelige serie te maken met drie hoofdpersonages, maar Luis bleef als enige over. Ze laat ook zien dat ze onder andere eerst voor een sterk gedetailleerde stijl ging, maar dit toch heeft losgelaten. Het project werd voor de jonge tekenaar een proces waarin ze vanuit haar eigen ervaringen reflecteert op hoe mensen omgaan met plotselinge en ingrijpende veranderingen in hun leven.
Eendagsvlieg
Het tekenwerk weet mij te boeien. De cover vind ik in de eerste plaats al interessant en naarmate de pagina’s omgeslagen worden zie je meteen dat Stolpaert geen eendagsvlieg is. De wijze waarop ze handen tekent en gebruikmaakt van perspectieven laat zien dat ze goed weet waar ze mee bezig is. De keuze voor deze wat vrijere stijl pakt goed uit. Toch gaat de hoeveelheid tekeningen zonder achtergrond op den duur vervelen en dat is wel een punt van aandacht. Koffie
Van het scenario ben ik zelf niet ondersteboven. In mijn beleving zijn er teveel open eindjes en blijf ik met vragen achter over zijn gedaanteverandering. Yasmine Stolpaert laat wel zien dat ze in staat is om een aardig verhaal uit te werken in tekst en tekening. Mijn interesse in haar werk is gewekt, want ‘Huidkruiper’ smaakt naar meer. Zo, nu eerst koffie.
Huidkruiper
Scenario en tekeningen: Yasmine Stolpaert
Uitgeverij: Menlu
56 pagina’s / hardcover / € 19,99