Is Amoras nieuw begin voor Suske en Wiske?

Is Amoras nieuw begin voor Suske en Wiske?

372
DELEN

Amoras_A4-def.indd‘Als je me vraagt vijf dingen te noemen die belangrijk waren in mijn jeugd, horen deze twee vrienden er zeker bij. Een blik op de stapel stukgelezen strips herinnert er regelmatig aan. Ze gingen standaard mee op de achterbank naar Zuid-Frankrijk. Totdat… ik gewoon ophield met lezen. Ik weet de hoofdreden niet meer precies. Misschien dat het puur productiewerk was geworden. De spontaniteit was weg.’

 

Deze reactie krijgen we vaak te horen als we informeren naar Suske en Wiske in onze kennissenkring. Toen het nieuws ons bereikte dat er een nieuw concept in aantocht was, konden we niet wachten tot het in de winkel lag. Veelbelovende trailers, een frisse Facebookpage en een rouwkaart voor de pers. Over de lancering van Amoras2047 is uitstekend nagedacht. Kan deze super spin-off de hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Amoras_schets_web

Borsten
Nadat we maanden werden lekker gemaakt met sneak previews was daar eindelijk het album Amoras. Als liefhebbers van het eerste uur, en eveneens al jaren afgehaakt, hopen we op stevig materiaal. Op sterke karakters en een origineel verhaal.
Het eerste wat opvalt zijn natuurlijk: borsten. Doel is om ons, afgezwaaide veteranen, terug te winnen. Daarom is Wiske een vrouw geworden en de zeer appetijtelijke Jerusalem geïntroduceerd. Laatstgenoemde staat de volwassen, maar ietwat suffe Suske bij in de strijd tegen een heerlijk slechte Krimson. Ja, nog steeds labiel en verslaafd. Maar veel gemener dan vroeger. Hij bepaalt ook de grimmige sfeer, waarin slachtoffers niet worden geschuwd.


Amoras_preview_web

Facelift
Het tekenwerk is uitmuntend. Er is zichtbaar zorg aan besteed en het lijkt klassiek handwerk te zijn. Uitgevoerd door mensen die er verstand van hebben. Die er liefde in hebben gestopt. Tekenaar Charel Cambré en scenarist Marc Legendre begrijpen elkaar, zoveel is duidelijk. Het verhaal ontwikkelt zich snel, ondanks het feit dat het natuurlijk een grote inleiding is op de volgende delen. De facelifts van oude helden is prima gelukt. Ze zien er (uiteraard) veel geloofwaardiger uit dan de normale reeks. En onze speciale dank gaat uit naar Cambré voor het perfectioneren van anti-held Lambik. Minder tevreden zijn we over het onnodig platte taalgebruik. Alsof de huidige generatie zich alleen kan uiten met krachttermen. Laat dat lekker achterwege in deel twee. Tot slot plaatsen we nog een vraagteken bij de laatste pagina. Waarom staat Suske daar in zijn gewone kloffie? Hij had toch een uniform aan op het voorgaande plaatje?


Frisse wind

Nu ja, het is een gedurfd project. Bijna alsof je Sinterklaas gaat updaten. Wij vinden het een verademing, een frisse wind. Suske moet nog iets meer pit krijgen en we hopen op een stevige rol voor Lambik. Totdat iedereen veilig wordt terug geflitst in deel zes, kijken wij uit naar de volgende albums. Kom op, keep up the good work en laat ons weer hartstochtelijk fan worden van Suske en Wiske! ****

 

Tekenaar: Charel Cambré
Scenario: Marc Legendre
Uitgever: Standaard Uitgeverij
56 pagina’s / €6,95 / softcover

Bestellen

 

Bestel voor 18:00 uur en uw boek wordt de volgende werkdag GRATIS thuisbezorgd!

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]