Jan Kordaat Integraal 2

Jan Kordaat Integraal 2

840
DELEN

Jan Kordaat Integraal 2 bevat de door Eddy Paape getekende avonturen die van 1946 tot 1950 zijn verschenen in het weekblad Robbedoes. In dit boek zijn ze voor het eerst gebundeld in een luxe, integrale uitgave. De strips zijn zorgvuldig gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht naar de vorm waarin ze destijds in het weekblad Robbedoes zijn gepubliceerd. Een retro snoepje van topkwaliteit.

jan kordaat integraal 2Jan Kordaat was een creatie van Jean Doisy (scenario) en Jijé (tekeningen). Toen Jijé (pseudoniem van Joseph Gillain) volkomen onverwacht besloot met de serie te stoppen, kreeg de net bij Dupuis begonnen Eddy Paape de inmiddels beroemde held met de ijzeren vuist ineens in de schoot geworpen. Paape was bevriend met Franquin en Morris, maar als striptekenaar was hij nog maar een beginneling. Gaandeweg begon hij Kordaat, die was begonnen als belichaming van de ‘Eerecode’ van de ‘Robbedoesclub’, om te vormen tot een moderne avonturier. Hij vormde de brug tussen twee scenarioschrijvers: Jean Doisy, de bedenker van het personage, en Yvan Delporte.
jan kordaat integraal 2
Deze pagina’s zijn het debuut van een striptekenaar die daarna het vak nog ruim vijftig jaar zou blijven uitoefenen, een carrière waarin hij illustere personages ontwikkelde als Oom Wim, Flip Flink en Luc Orient.

jan kordaat integraal 2
Het dossier beslaat 65 pagina’s

De verhalen worden voorafgegaan door een zeer uitgebreid dossier, een uitstekend gedocumenteerd achtergrondverhaal van 65 pagina’s, dat het resultaat is van twee jaar onderzoek door Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault, de auteurs van La véritable histoire de Spirou.

jan kordaat integraal 2
Dit bijzondere boek is het ultieme kerstcadeau dat je geeft aan je vader die alles al denkt te hebben. Dit is voor de liefhebber van monumentale uitgaves: het artwork van deze 1,33 kilo zware schoonheid lijkt geprint door Andy Warhol himself. Vintage popart, maar dan met een goed verhaal. De tweede 10 deze week.

Tekeningen: Eddy Paape
Scenario: Jean Doisy
Vertaling dossier: Willem van Helden
Uitgever: Scratch

288 pagina’s / €39,90 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
10
SCENARIO
10
DELEN
Vorig artikelDe Drinker: want ik heb drank en drugs
Volgend artikelUniversiteit Gent en Stripmuseum gaan Aziatisch